Foto Wikipedia

Meerderheid Amerikanen denkt nu dat klimaat orkanen heviger maakt

Een meerderheid van de Amerikanen is er nu van overtuigd dat de klimaatverandering heeft bijgedragen aan de ernst van orkanen in Florida en Texas. De publieke opinie is in twaalf jaar tijd aanzienlijk veranderd, blijkt uit een enquête door de Washington Post en ABC News.

vrijdag 29 september 2017 14:04
Spread the love

De klimaatverandering is op zich geen oorzaak voor een storm. Maar het steeds warmere zeewater maakt de stormen wel frequenter en intenser en de stijgende zeespiegel vergroot de schade, is de wetenschappelijke consensus.

Toch was in 2005, na de doortocht van orkaan Katrina, amper 39 procent van de Amerikanen daarvan overtuigd, bleek uit een toenmalige enquête van de Washington Post en ABC News bij zo’n duizend respondenten.

Dat is nu veranderd: na de doortocht van Harvey en Irma zegt 55 procent van de ondervraagde Amerikanen overtuigd te zijn dat de klimaatverandering de ernst van de stormen aanzwengelt. Volgens de Washington Post kan dat een gevolg zijn van de toegenomen zelfzekerheid waarmee wetenschappers extreme weerfenomenen in verband brengen met de klimaatverandering.

Politieke kloof

Opvallend is wel dat er een diepe politieke kloof zichtbaar blijft in de resultaten. Van de Democratische en onafhankelijke kiezers is 78 procent nu overtuigd. Maar onder Republikeinsgezinde kiezers is de houding vrijwel onveranderd. Zo’n 72 procent blijft van oordeel dat de ernst van stormen gewoon het resultaat is van periodiek intens weer.

Ook de leeftijd van de respondenten speelt mee: meer dan twee derde van de jongvolwassenen schrijft de intensiteit van de stormen toe aan de klimaatverandering, maar onder 40- tot 64-jarigen is dat amper nog de helft, en het percentage zakt verder bij 65-plussers.

 

take down
the paywall
steun ons nu!