Het verhaal van mama España en haar kinderen
karlijn surminski

Het verhaal van mama España en haar kinderen

Het verhaal van mama España en haar kinderen.

vrijdag 29 september 2017 17:11
Spread the love

Moeder Espan?a is een dame van bijna 39 jaar, met maar liefst 17 kinderen. Een grote familie dus. Tot zover niks aan de hand. De laatste jaren heeft Moeder Espan?a echter bijna dagelijks migraine. Vaak moet ze plat op bed liggen. Gelukkig helpt haar oudste dochter Catalunya (16) bij het verzorgen van de jongere kinderen. Koken, de lunchboxen klaarmaken, zorgen dat de kleintjes hun tanden poetsen en nog vele andere huishoudelijke taken die Moeder Espan?a meestal te vermoeiend vindt. Catalunya zorgt er voor dat alles toch reilt en zeilt.

EUSKADI

Moeder Espan?a heeft Catalunya instructies gegeven dat Euskadi, een van de middelste jongetjes, zelf mag bepalen wat hij als lunch wil. Euskadi is namelijk nogal opvliegend. En Moeder Espan?a heeft echt geen zin om na elke explosie van de driftkop het huis bij elkaar te vegen. Euskadi krijgt dus extra geld om zelf iets te kopen in de kantine op school. Zakgeld voor Catalunya? Vergeet het maar. “Niet nodig”, zegt Moeder Espan?a. “Jij krijgt al genoeg.”

MADRID

Madrid is het e?e?n jaar jongere zusje van Catalunya. Ze verschillen behoorlijk van karakter. Madrid is de grote trots van Moeder Espan?a. Jij bent ne?t je moeder, wordt er vaak tegen Madrid gezegd. Ze haalt goede cijfers op school, ze is erg populair en is een vrolijke, zelfverzekerde dame aan het worden. Huishoudelijke taken raffelt ze een beetje af en ze voelt zich niet zo verantwoordelijk voor haar broertjes en zusjes als Catalunya. Maar ze staat vaak in het middelpunt van de belangstelling en voert graag het hoogste woord. Iedereen bewondert Madrid om haar talenten en haar uiterlijk.

ANDALUSIA

Andalusia, het jongste kindje van Moeder Espan?a, laat Moeder altijd weer even lachen. Ze knuffelt de peuter daarom overvloedig. Andalusia is ook nog eens erg spontaan en schattig. Catalunya heeft stiekem best een zwak voor haar jongste broertje. Zoals eigenlijk iedereen dat heeft. Altijd krijgt Andalusia een extra koekje en andere cadeautjes. Zomaar! Het is ook niet erg als Andalusia iets laat vallen, hij is immers nog zo klein…

CATALUNYA

Catalunya vindt het eigenlijk niet eerlijk dat Moeder Espan?a ha?a?r nooit meer knuffelt, dat ze niet trots is op ha?a?r, dat zi?j geen zakgeld heeft, dat ze gewoon altijd hard moet werken en no?o?it een bedankje van Moeder krijgt. Ze is het beu. Ze wil de wijde wereld in. Zij doet toch ook alles thuis? Zo moeilijk kan het leven toch niet zijn, buitenshuis? Ze is toch ook al zestien jaar? Catalunya droomt van een carrie?re en misschien ooit een eigen gezinnetje. Onafhankelijk zijn. Ze kan echt wel zonder haar familie. Denkt ze…
Bij Moeder Espan?a schiet dit echt helemaal in het verkeerde keelgat. Erover praten? Grote onzin! Wat een ongelofelijke puber is haar dochter toch. Als ze toch eens gewoon deed wat ze moet doen, dan was er niks aan de hand.

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!