Als mama drinkt

Als mama drinkt

Wat zou u ervan denken om een taks te heffen op elke seconde dat er drank in beeld wordt gebracht in om het even welke film of serie op TV ?

vrijdag 29 september 2017 11:58
Spread the love

Er is al heel wat bereikt op gebied van bewustmaking dat roken en kanker nauw met elkaar verbonden zijn en grote risico’s inhouden, niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor de omgeving,  meer bijzonder : voor kinderen, aanwezig in diezelfde ruimte. 

Wat mij in deze discussie echter mateloos stoort is dat er (bijna) niet gesproken wordt over drankproblemen en de gevolgen die dit heeft voor kinderen en de psychische dreun die dat meebrengt.  Veel jongeren groeien op met een ouder die letterlijk of figuurlijk “afwezig” is, zich bijzonder egoïstisch gedraagt en onbetrouwbaar is.  Want zijn of haar stemming en regels zijn ondergeschikt aan de vraag in hoeverre de alcohol op dat moment weer eens de baas is.

Geminimaliseerd

Het wordt niet gezien, niet gehoord, geminimaliseerd.

Daardoor wordt ook het kind niet gezien, niet gehoord, geminimaliseerd.

Want alcohol is een zeer aanvaarde drug in onze maatschappij.  Daar mag nog steeds reclame voor gevoerd worden ! Als dat voor tabak kan verboden worden, kan dat toch ook voor alcohol !! ??  Wat zou u ervan denken om een taks te heffen op elke seconde dat er drank in beeld wordt gebracht in om het even welke film of serie op TV.  Dat zou een kas aardig kunnen spijzen die kan gebruikt worden om kinderen kosteloos te begeleiden in hun groei, om hen sterker te maken en te leren hoe ze hiermee kunnen omgaan.

Vaak denk ik : ze zouden beter de drank uit de cafés bannen ipv sigaretten, maar dat is wellicht een brug te ver.  Bovendien gebeurt de grootste schade waarschijnlijk binnenshuis …

Iemand met epilepsie krijgt onmiddellijk rijverbod van 6 maanden en meer, reeds na 1 aanval in een tijdsperiode van 5 jaar. 

Wie een ongeval veroorzaakt en duidelijk teveel promille heeft, krijgt soms enkel een rijverbod van een week of 2.  Wraakroepend vind ik dit !  Die wacht geen jaar om weer teveel te drinken.

Trouwens, hoeveel mensen met een rijverbod stappen toch in de wagen ??  Onder invloed van drank zijn alle grenzen vager – wetten en regels spelen opeens geen rol meer.

Ik zie meteen drie alternatieven die me veel zinvoller lijken als maatregel :

  • – De wagen afgeven gedurende een periode
  • – Onmiddellijk de cel in (daar is geen drank !)
  • – Een enkelband dragen die alcoholgebruik signaleert.

 Alcohol gepromoot

Ik begrijp dat hier een hele economie mee samengaat en inkomsten voor de staatskas, maar dat is ook zo voor tabak en bij uitbreiding ook voor drugs.  Toch is alcohol de enige tak die volop getolereerd wordt en bijna gepromoot.

Als je jongeren wil afraden om te drinken (bijvoorbeeld zelfs maar tot ze 20 zijn), dan is dit bijna onmogelijk, want overal wordt er met drank rond onze oren geslagen.  Het is echt niet stoer of cool om nooit eens mee te doen.  Ongezellig , flauw.  Het hoort zogezegd bij groot worden en je grenzen aftasten.

Hoe kan iemand op voorhand weten wat die drug met hem/haar gaat doen ?

Wie gevoelig is voor verslaving, weet dat pas als het te laat is.  Dat geldt ook voor andere drugs.  Dat jongeren experimenteren kunnen we niet vermijden, maar moeten we het hen echt zo moeilijk blijven maken? 

Oneindig veel meer ellende

Ik pleit niet voor een verbod, want dat maakt het misschien nog aantrekkelijker.  Maar ik wil graag onder de aandacht brengen dat drank oneindig veel meer ellende veroorzaakt dan tabak.  Tabak is schadelijk voor de lichamelijke gezondheid.  Alcohol (+ andere drugs) is nefast voor de geestelijke gezondheid, van de persoon in kwestie, maar nog meer van zijn hele omgeving.  In het bijzonder van de meest kwetsbare groep : zijn of haar eigen kinderen.

Ik ken iemand die al jaren “leeft” op cola en sigaretten – 2 pakjes per dag.  Hij is 50 en heeft zelfs nog geen kanker.  Die persoon gaat nooit opeens naar 4 pakjes per dag gaan, die gaat thuis de boel niet kort en klein slaan, die kan nog steeds ’s morgens  uit zijn bed, verliest zijn job niet,  komt niet in de problemen, veroorzaakt daardoor geen ongevallen, begint niet te roepen, te schelden, te beschuldigen. Die gaat zich niet sociaal isoleren. 

Iemand die dagelijks drank nodig heeft riskeert dit allemaal wel !! Met alle gevolgen voor zijn/haar kinderen.  Zij dragen dit mee voor de rest van hun leven.

Ik begrijp niet waarom er zoveel poeha wordt gemaakt over tabak, terwijl over drinken alleen maar gelachen wordt. Moet toch kunnen, hè …?

Deelt u mijn bekommernis ?

take down
the paywall
steun ons nu!