Kameroen dwingt vluchtelingen terreur terug naar Nigeria
Wereld, Afrika, Samenleving, Politiek -

Kameroen dwingt vluchtelingen terreur terug naar Nigeria

Het leger van Kameroen heeft 100.000 Nigeriaanse vluchtelingen gedwongen uit het land gezet. Dat meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch na een onderzoek ter plaatse.

donderdag 28 september 2017 16:28
Spread the love

De uitzettingen gaan in tegen het verzoek van de VN-Vluchtelingenorganisatie om geen mensen terug te sturen naar het noordoosten van Nigeria “totdat de veiligheids- en mensenrechtensituatie aanzienlijk verbeterd is.”
In het rapport They Forced Us Onto Trucks Like Animals” Cameroon’s Mass Forced Return and Abuse of Nigerian Refugees van Human Rights Watch (HRW) staat dat Kameroense militairen sinds begin 2015 Nigeriaanse asielzoekers hebben gemarteld, aangevallen en seksueel misbruikt in afgelegen grensgebieden. Ook werd hen toegang ontzegd tot de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en werden tienduizenden asielzoekers, soms met geweld, het land uitgezet naar Nigeria. “Het gedrag van het Kameroense leger lijkt wel bedoeld te zijn om ze te straffen voor de aanvallen van Boko Haram in Kameroen en om Nigerianen te ontmoedigen asiel te zoeken in Kameroen”, zegt Gerry Simpson van HRW. 

“Boko Haram-vrouwen”

In juni en juli 2017 sprak HRW met 61 vluchtelingen in Nigeria over wat ze in Kameroen hadden meegemaakt. Ze meldden dat militairen hen beschuldigden van banden met de terroristische organisatie Boko Haram. Vrouwen werden bij hun aankomst in Kameroen, tijdens hun verblijf of tijdens uitzettingen ‘Boko Haram-vrouwen’ genoemd en agressief behandeld.

Vluchtelingen die het enige opvangkamp voor Nigeriaanse vluchtelingen bereikten in Minawao waren daar ook slachtoffers geweld door Kameroense militairen. Hoewel ze in het kamp enige bescherming hebben als vluchteling, hebben de 70.000 mensen daar slechte toegang tot voedsel en water, en is hun bewegingsvrijheid beperkt.

Hoewel de grensregio’s met Nigeria maar beperkt toegankelijk zijn voor de UNHCR, zegt de vluchtelingenorganisatie via partnerorganisaties gehoord te hebben dat Kameroen bijna 100.000 Nigerianen gedwongen heeft uitgezet sinds januari 2015. Eind juni zouden de Nigeriaanse autoriteiten onder druk van Kameroen militaire voertuigen de grens over hebben gestuurd om bijna duizend asielzoekers terug te halen. Daarmee is Nigeria medeplichtig aan de onwettige terugkeer van deze vluchtelingen, zegt HRW.

Tienduizenden uitgezette vluchtelingen belandden in onveilige militaire kampen of dorpen in de staat Borno, waar de omstandigheden slecht zijn. In deze gebieden is een conflict gaande tussen het Nigeriaanse leger en Boko Haram. Als gevolg daarvan waren half september bijna twee miljoen Nigeriaanse burgers ontheemd.

HRW-report: They Forced Us Onto Trucks Like Animals” Cameroon’s Mass Forced Return and Abuse of Nigerian Refugees

take down
the paywall
steun ons nu!