Opinie - Marta Maes

Moeten studentes nu al hun lijf verkopen om hun studies te betalen?

"Het marktfundamentalisme vernietigt het laatste beetje eer in de samenleving"

woensdag 27 september 2017 16:21
Spread the love

De start van het nieuwe academiejaar is voor veel studenten een stresserende periode. Niet alleen breekt de tijd van seminaries, werkcolleges en deadlines weer aan, ook moet menig student rond deze tijd puzzelen om het geld bijeen te krijgen voor nieuwe boeken en ander lesmateriaal, een kot en natuurlijk het inschrijvingsgeld dat sinds 2014 bijna duizend euro bedraagt.

Daarom zoeken alsmaar meer studenten tijdens de vakanties, maar ook steeds meer tijdens de lesweken, een studentenjob. Deze zomer werd het record van 500.000 studentenjobs in ons land gebroken. De Noorse ondernemer Sigurd Vedal rook in België een kans om te profiteren van de stijgende studiekosten: hij richtte in ons land een platform om studentes aan rijke “sugar daddy’s” te koppelen in ruil voor dure geschenken. De advertenties van Rich Meet Beautiful spelen expliciet in op de financiële noden van studentes. Aan de Brusselse universiteit ULB maakte zo’n reclamebord dan ook terecht veel ophef. Moeten studentes nu al hun lijf verkopen om hun studies te betalen?

Volgens de CEO van Rich Meet Beautiful is België één van de vijf prioritaire markten van het bedrijf en koos men daarom voor massamarketing. Het reclamebord waarop een bijna naakte vrouw staat afgebeeld naast de tekst ‘O – een studentenlening? Date een sugar daddy’ wekte gelukkig verontwaardiging bij heel veel mensen. Als vrouw voelde ik me des te meer gedegouteerd. De idee dat ik als studente uit de kleren zou moeten gaan voor een rijke oude vent om rond te komen is gewoon weerzinwekkend.

De reactie van de oprichter van de website maakt het zo mogelijk nog erger. “Ik zie geen verschil met een etentje of een bos bloemen voor je vrienden kopen” zo zei de Noorse haai-ondernemer. “Anderzijds moeten we ook niet flauw doen: vrouwen vallen nu eenmaal op rijke mannen. Zou Assepoester ook verliefd geweest zijn op de prins als hij geen kasteel had?”. Ik dacht dat de middeleeuwen al lang voorbij waren, maar blijkbaar bestaat dat soort gedachtegoed nog in de 21ste eeuw. En je kan er nog rijk mee worden ook.

De website RichMeetBeautiful.be staat bol van zulke seksistische clichés. Onder het lemma ‘Krijg wat je verdient’ lezen we bijvoorbeeld: “Je doet je best om er goed uit te zien en je verdient om goed behandeld te worden. De mannen op RmB weten dit, en willen dat je er goed uitziet. Ze beseffen dat een vrouw die er goed uit ziet, graag gaat shoppen, een uitstekende smaak heeft, en exotische reisjes maakt”. Ik vraag me af hoeveel jonge vrouwen zich herkennen in dat soort uitspraken, maar ik denk zéér weinig. Aan de mannen wordt dan weer beloofd dat zij ‘het voor het zeggen hebben’ in de relatie. Ze kunnen hun sugar babes kiezen op basis van etniciteit, leeftijd of andere voorkeuren.

Natuurlijk is iedere volwassene vrij om relaties aan te gaan met wie hij of zij wil, zolang er maar sprake is van wederzijdse instemming. Maar het is toch wel een nieuw dieptepunt dat dubieuze snoeprelaties met wanhopige studentes nu ook à la carte te koop zijn op online deelplatformen.

De burgemeester van Brussel heeft intussen de reclameborden verboden en de Franstalige minister van onderwijs belooft een sensibiliseringscampagne over prostitutie. Goed bedoeld, maar daarmee zal de kous niet af zijn. Volgens een onderzoek van de Gentse Studentenraad en VVS ondervindt 17,7% van de studenten problemen bij het financieren van de studies. Bij beursstudenten stijgt dat zelfs naar een op de drie (33,6 procent).

In België vermenigvuldigde het aantal studenten dat moet overleven met een leefloon van het OCMW de afgelopen vijftien jaar met factor zeven. Als studeren niet betaalbaar wordt, zullen er wellicht nieuwe haaien opduiken met nieuwe oneerbare voorstellen. Het is eveneens duidelijk dat de voedingsbodem voor dit soort wanpraktijken gecreëerd werd door de doorgedreven vermarkting van de samenleving, die ook voelbaar is in het hoger onderwijs.

Het marktfundamentalisme vernietigt het laatste beetje eer in de samenleving: ze maken hoger onderwijs steeds duurder en vervolgens komen de free marketeers de suikerpapa’s aanprijzen om je studies te betalen. In een modern en welvarend land zou dat toch ondenkbaar moeten zijn?

take down
the paywall
steun ons nu!