Boreale bossen eindigen nog altijd in toiletpapier

Nieuw onderzoek van Greenpeace toont hoe Essity, de tweede grootste toiletpapier- en zakdoekjesproducent ter wereld, mee achter de verwoesting zit van boreale wouden in Zweden, Finland en Rusland.

woensdag 27 september 2017 11:16
Spread the love

Essity is het bedrijf achter merknamen als Lotus en Edet. Bij ons in de winkel vind je onder andere zakdoekjes van Tempo en in toiletten van bedrijven en horeca vind je ze onder de merknaam Tork. Maar Essity bevoorraadt zich bij houtkapbedrijven die eeuwenoude bossen in het hoge noorden vernietigen, stelt het Greenpeace-rapport “Wiping out the Boreal” .

Houtpulp

Het rapport beschrijft hoe Essity in Zweden houtpulp aankoopt van zusterbedrijf SCA, dat kapt in ecologisch waardevolle bossen die ook de habitat vormen voor bedreigde plant- en diersoorten. Er worden wel nieuwe bomen aangeplant, maar SCA kiest snelgroeiende, uitheemse soorten. Die brengen het ecosysteem verder uit balans en bedreigen de inheemse Sámi-gemeenschap, omdat hun rendieren er moeilijker kunnen grazen.

In Finland kopen de leveranciers van Essity houtpulp aan bij het staatsbedrijf Metsähallitus, dat kapt in oude bossen. Het bedrijf wil zijn activiteiten uitbreiden, ook in gebieden waarvan het eerder had verklaard dat het die zou beschermen. En in maart bracht Greenpeace al aan het licht dat Essity’s Russische leverancier, Arkhangelsk Pulp and Paper Mill (APPM), delen van het Dvinsky-woud in Rusland wil kappen.

Waanzinnig

Het is waanzinnig dat deze prachtige en ecologisch belangrijke bossen vernietigd worden om wegwerpproducten te maken“, zegt Jeroen Verhoeven van Greenpeace België. “Essity is een wereldleider in zijn branche, maar slaagt er niet in leiderschap te tonen in de urgente strijd om de boreale bossen te redden.

Het boreale woud is goed voor bijna een derde van al het bos op aarde en is cruciaal voor de globale biodiversiteit en het klimaat, omdat het een belangrijk opslagvat voor CO2 vormt. Toch geniet minder dan 3 procent van de bossen bescherming en kunnen houtkapbedrijven er hun gang gaan.

Essity veegt belangrijke delen van het boreaal woud van de kaart. Als het bedrijf grote reputatieschade wil vermijden, moet het nu in actie komen om zijn bevoorradingsketen te zuiveren”, zegt Verhoeven.

take down
the paywall
steun ons nu!