Wanneer zal de EU duurzame ontwikkeling eens serieus nemen?

Vandaag vonden er in heel de wereld acties plaats om leiders eraan te herinneren dat ze hun beloftes omtrent duurzaamheid moeten nakomen.

maandag 25 september 2017 20:07
Spread the love

Twee jaar na de start van de op VN niveau overeengekomen Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (Sustainable Development Goals of SDG’s) heeft de EU nog steeds geen duidelijk plan om deze te bereiken. Nochtans zou het ondubbelzinnig nastraven van de SDG’s leiden tot aanzienlijke verbeteringen in het leven van Europeanen en vele andere over de hele wereld. De politieke leiders van de EU moeten een allesomvattend plan opstellen om de SDG’s te implementeren; van het milieu over handel en energie tot talrijke andere grote maatschappelijke vraagstukken.

“De EU en de EU-lidstaten hebben met 193 regeringen in de VN afgesproken om de armoede en de hongersnood uit te roeien tegen 2030”, zegt Ingo Ritz, directeur van de Global Call to Action Against Poverty. “Dit zal alleen mogelijk zijn als de EU haar verplichtingen voor wereldwijde samenwerking nakomt, haar landbouw- en handelsbeleid duurzaam maakt voor mensen en de planeet en de overconsumptie van natuurlijke hulpbronnen beëindigt.”

Buiten het gebouw van de Europese Commissie werd deze namiddag een enorme opblaasbare olifant opgelaten om president Jean Claude Juncker eraan herinneren dat hij duurzaamheid niet kan negeren.

Vandaag waren er bijna 100 acties in Europa en bijna 1000 in heel de wereld om de verjaardag van de ondertekening van de SDG’s te herinneren, en om politieke leiders onder druk te zetten om meer te ondernemen.

take down
the paywall
steun ons nu!