Nieuws, Economie, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Flexi-jobs bij bakkerijen: “Sociale dumping in eigen land”

Gratis mini-koffiekoeken zijn vandaag, zondag 24 september, te krijgen bij de Grote Zavel in Brussel. Niet omdat er iets te vieren valt. In tegendeel. Een honderdtal ACV-militanten voert actie tegen de uitbreiding van de flexi-jobs naar bakkerijen. Daarom ook ‘mini’-koffiekoeken, want “flexi-jobs zijn een vorm van mini-jobs”.

zondag 24 september 2017 10:30
Spread the love

Anderhalf jaar geleden, rond mei 2016, zijn de vakbonden naar het Grondwettelijk Hof gestapt. De regering had eind 2015, ondanks zwaar protest van de vakbonden, flexi-jobs bij de horeca ingevoerd. Ter compensatie voor de invoering van de ‘witte kassa’, argumenteerde regering Michel toen. Maar de vakbonden achten deze wetgeving ongrondwettelijk.

“Flexi-jobbers worden gediscrimineerd ten opzichte van andere medewerkers, omdat ze zowel op vlak van arbeidsrecht als sociale zekerheidsrecht worden benadeeld. Ze krijgen een lager loon, lagere sociale zekerheidsuitkeringen, de bekendmaking van het uurrooster kan later dan vijf dagen vooraf plaatsvinden, en 360 overuren op jaarbasis worden niet met overloon uitbetaald. Het is een schending van de grondrechten op billijke arbeidsvoorwaarden.”

Volgende week doet het Grondwettelijk Hof hierover uitspraak.

Geen mini-gebakje en ook geen mini-jobs

Intussen heeft de regering voor het afgelopen zomerakkoord besloten flexi-jobs vanaf 2018 uit te breiden naar de handel, kappers en bakkerijen. Nu kunnen enkel werknemers die al minstens een 4/5e job hebben, gebruik maken van de flexi-job om bij te verdienen, en wel alleen in de horeca.

Vanaf 2018 kan je met een flexi-job ook aan de slag bij Ikea, Carrefour, kleine slagers en bakkers en ook industriële bakkerijen. Bovendien kunnen vanaf 2018 ook gepensioneerden met een flexi-job bijverdienen. De regering gaat steeds verder met de flexi-jobs. Daar waar flexi-jobs oorspronkelijk een compensatie waren voor de ‘witte kassa’, worden ze nu niet meer dan een goedkope vorm van superflexibele arbeid in fabrieken. 

Dus, om ook deze verdere uitbreiding tegen te gaan, trekt de afdeling Voeding en Diensten van de vakbond ACV vandaag de straat op. Voor een van de chicste patisserieën van Brussel, bij de Grote Zavel, deelt een honderdtal militanten met bakkersmutsen op gratis mini-koffiekoeken uit. “Mensen zijn ook niet tevreden met een mini-gebakje bij de bakker. Dus we vinden dat mensen ook niet tevreden kunnen zijn met een mini-job bij de bakker”, zegt Bart Vannetelbosch, Nationaal secretaris ACV Voeding en Diensten.

9,18 euro in plaats van 14,07 euro

Als flexi-jobwerknemer sta je ter beschikking van de werkgever, zonder enige garantie op werk. Je hebt werk op oproepbasis. Vannetelbosch: “De werkgever kan je dus naar huis sturen wanneer hij wil.” En word je niet opgeroepen, dan krijg je geen loon. “Terwijl dat loon al een stuk lager is dan het sectorale minimumloon van een geschoolde bakker”, gaat Vannetelbosch verder. “De laatste krijgt 14,07 euro per uur en de eerste slechts 9,18 euro per uur. En dan te bedenken dat het sectorale minimumloon van 14,07 euro per uur het resultaat was van jarenlange onderhandelingen en sociale strijd en dat wordt eenzijdig aan de kant geschoven.”  

Omdat er op een flexiloon geen sociale bijdragen noch belastingen betaald worden, is het bruto voor netto. Weekend-, feestdag-, nacht- en ploegenpremies kan je als flexi-jobber vergeten. “Bovendien”, zegt Vannetelbosch, “betaalt de werkgever slechts 25 procent RSZ-bijdrage. Dat terwijl de werknemer wel sociale rechten heeft. Dat betekent dat andere werknemers dit systeem meefinancieren.”

Sociale dumping in eigen land

Wat betekenen flexi-jobs voor de bakkerijen zelf? “Een aantal werkgevers zal zich wel aangetrokken voelen om zo goedkoop mogelijk personeel zonder verplichtingen aan te werven”, zegt Vannetelbosch. “Maar op de lange termijn kan het leiden tot de ondermijning van de professionaliteit van de sector. De regering geeft nu het signaal dat iederéén wel kan inspringen bij een bakkerij.”

De vraag is waarom de regering inzet op bij-jobs en op het activeren van gepensioneerden? “Werklozen en jongeren raken zo nog moeilijker aan het werk. Hoeveel reguliere jobs, waarvoor wel belastingen en bijdragen worden betaald, zullen ingeruild worden voor goedkope flexi-jobs? De regering organiseert sociale dumping in eigen land in plaats van dat die sociale dumping bestrijdt.” Het is afwachten wat de uitspraak van het Grondwettelijk Hof wordt, en dan zullen volgende stappen bepaald worden. Vannetelbosch: “In ieder geval willen we de scherpe kanten van de flexi-jobregeling wegnemen.”

take down
the paywall
steun ons nu!