'Blijf van mijn meloenen': FOS en zij-kant komen vandaag in actie voor fruitpluksters.

Seksisme op fruitplantages: Blijf van mijn meloenen!

vrijdag 22 september 2017 12:08
Spread the love

Seksisme en loonongelijkheid zijn dagelijkse kost voor de plantage-arbeidsters in het Zuiden. Daarom trekken solidariteitsorganisatie FOS en progressieve vrouwenorganisatie zij-kant vandaag de straat op onder de slogan ‘blijf van mijn meloenen’.

Meloenen, bananen of druiven: tropisch fruit mag dan heerlijk naar de zomer smaken, de omstandigheden waarin het fruit geplukt wordt in Honduras, Ecuador of Zuid-Afrika zijn helemaal niet zo fraai. zij-kant en FOS vragen vandaag aandacht voor de arbeidsomstandigheden van de plantage-arbeidsters.

Seksisme

Alle vakbondspartners van solidariteitsoranisatie FOS, actief in de agro-industrie, bevestigen dat seksuele intimidatie op het werk een probleem is. Cijfers zijn er echter amper aangezien de meeste slachtoffers niet uitkomen voor het misbruik uit schaamte en uit angst om hun job te verliezen.

?”Ze zeiden dat als ik goed mijn werk zou doen, ze me met rust zouden laten.”

Emilia, bananenarbeidster uit Honduras: “Ik begon te werken op de inpakafdeling van het bananenbedrijf op 2 februari, samen met een groepje van 14 andere heel knappe arbeidsters, die, om zeker aan het werk te mogen blijven, zich lieten betasten door de bazen. Ik werd bevriend met een paar jongens die me leerden in te pakken. Ze zeiden dat als ik goed mijn werk zou doen, ze me met rust zouden laten.”

Loonkloof v/m

Bovendien verdienen de arbeidsters een stuk minder dan hun mannelijke collega’s, die op hun beurt reeds minder krijgen dan het wettelijke minimumloon en geen aanspraak maken op sociale zekerheid. Ondanks de lange werkdagen en de loodzware arbeid zijn de lonen te laag om een waardige levensstandaard te kunnen garanderen. Tijdens periodes van zwangerschap of wanneer ze borstvoeding geven, hebben vrouwen vaak helemaal geen werk en dus geen inkomen.

“Vrouwen verdienen minder dan mannen.”

Rita, bananenarbeidster uit Ecuador: “De werkdagen zijn erg lang. Ik moet om 4 uur opstaan om een bus te nemen. Ik moet rechtstaan gedurende 12 uur, terwijl ik constant dezelfde taak uitvoer, tot ik klaar ben. Ze hebben ons nooit het minimumloon betaald. Vrouwen verdienen minder dan mannen.”

Gezondheidsproblemen

Ook komen de arbeidsters op de fruitplantages dagelijks in aanraking met grote hoeveelheden giftige pesticiden. Bescherming is zelden voorhanden. Dit heeft ernstige gevolgen voor hun gezondheid. Oog-, ademhalings- en huidaandoeningen zijn schering en inslag, op langere termijn lopen de pluksters meer kans op gastro-intestinale ziektes en kanker.

Anonieme meloenenarbeidster, Honduras: “Wij, de vrouwen die op het veld werken, vallen soms flauw door de chemische gassen. Alle dagen valt er wel iemand flauw, ofwel door de zon, de chemicaliën of de honger.”

In actie

Om de problemen op de plantages aan te klagen slaan solidariteitsorganisatie FOS en de progressieve vrouwenbeweging zij-kant de handen in elkaar. Onder de uitdagende slogan Blijf van mijn meloenen voeren ze vandaag in Vlaanderen actie. Naast sensibilisering, rijken ze een aantal handige tips aan om bewust met fruit om te gaan. Meer informatie over de campagne vind je hier.

take down
the paywall
steun ons nu!