(greenpeace.org)

Greenpeace: ‘duurzame’ initiatieven kledingindustrie niet duurzaam

Initiatieven van de kledingindustrie waarvan zij beweert dat ze kleding duurzamer maken, zijn allesbehalve duurzaam. Dat stelt milieuorganisatie Greenpeace in zijn rapport 'Fashion at the Crossroads'. Het model van ‘circulaire economie’, dat de EU verdedigt waarbij hergebruik centraal staat, lost intensief gebruik van grondstoffen en materialen niet op.

donderdag 21 september 2017 20:17
Spread the love

Greenpeace presenteerde tijdens de Milan Fashion Week van 20 tot 25 september 2017 zijn rapport Fashion at the Crossroads. Daarin concludeert de milieuorganisatie dat hergebruik niet per se leidt tot gebruik van minder giftige stoffen en ook niets verandert aan de overconsumptie van kleding.

In het Pulse-rapport, dat de kledingindustrie presenteerde tijdens de Copenhagen Fashion Summit op 11 mei 2017, wordt een zogenaamde circulaire economische toekomst voor de sector geschetst.
De circulaire economie is een economisch systeem dat bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren. Anders dan in het huidige lineaire systeem, waarin grondstoffen worden omgezet in producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd (nvdr, definitie van circulaire economie op de website Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen).

 

Deze circulaire aanpak is echter deels gebaseerd op een groeiend gebruik van het voor het milieu schadelijke polyester, en er wordt nog steeds uitgegaan van groeiend gebruik van materialen. “Er worden geen vragen gesteld bij overproductie, overconsumptie en de daaruit voortvloeiende afnemende kwaliteit en levensduur van onze kleding”, zegt Chiara Campione van Greenpeace Italië.

Polyester is recycleerbaar, zegt Greenpeace, maar er zijn vraagtekens te zetten bij de milieuvoordelen van dat hergebruik. Veel recyclage van polyester heeft momenteel weinig van doen met textielafval. “Vaak worden petflessen gerecycleerd tot polyester, waardoor de verantwoordelijkheid voor eenmalig gebruik van plastic wordt weggenomen bij de voedsel- en drankindustrie. Initiatieven van sommige merken om plastic afval uit de zee te verwerken, hebben meer impact op hun bedrijfsimago dan dat het daadwerkelijk een milieuprobleem oplost.”

Als de door de kledingindustrie voorgestelde circulaire werkwijze overhaast geïntroduceerd wordt, kan dat er bovendien toe leiden dat het terugdringen van schadelijke chemicaliën in de sector in het geding komt, zegt Greenpeace. “Detoxen en het verminderen van materiaalgebruik moet voorafgaan aan een kringloopeconomie”, zegt Campione.

Naast een betere kwaliteit kleding in tijdloze stijl die goed te herstellen en hergebruiken is, pleit Greenpeace onder meer voor het gebruik van biologische katoen en andere duurzame materialen. Ook zouden ontwerpers meer rekening moeten houden met een langere omlooptijd van kleding.

Fashion at the Crossroads: A review of initiatives to slow and close the loop in the fashion industry

Greenpeace Report: Fashion at the Crossroads

take down
the paywall
steun ons nu!