Kinderarbeid bij irrigatiebouwwerken in Myanmar (ILO/M. Crozet)

152 miljoen in kinderarbeid, 40 miljoen slaven in de 21ste eeuw

Meer dan 40 miljoen mensen in de wereld waren in 2016 slachtoffer van moderne slavernij, in de vorm van dwangarbeid of een gedwongen huwelijk. Dat blijkt uit een onderzoek van de VN.

donderdag 21 september 2017 17:19
Spread the love

Vrouwen en meisjes worden buitenproportioneel geraakt door dwangarbeid en/of gedwongen huwelijken. Van de slachtoffers van dwangarbeid is ongeveer 71 procent vrouw, zo meldt de studie van de Internationale Organisatie voor Migratie van de VN (IOM).

Vrouwen maken 99 procent uit van de mensen die gedwongen in de seksindustrie werken en 84 procent van de mensen die tot een huwelijk gedwongen worden. De Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) brengt ook cijfers naar buiten over kinderarbeid. Daaruit blijkt dat naar schatting 152 miljoen kinderen tussen vijf en zeventien jaar oud in 2016 slachtoffer waren van kinderarbeid.

Kinderarbeid komt vooral voor in de landbouw (70,9 procent). Bijna één op de vijf kinderen werkt in de dienstensector (17,1 procent) en 11,9 procent in de industrie. ILO-directeur Guy Ryder zegt in een reactie op deze vaststellingen dat de wereld niet in staat zal zijn de VN- Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen te halen, als niet iets aan deze cijfers gedaan wordt (Zie Wat zijn de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) van de VN?).

“We zijn vandaag zo briljant dat we kunstmatige intelligentie kunnen creëren, maar tegelijkertijd leven nog steeds 40 miljoen mensen in moderne slavernij”, zegt Andrew Forrest, voorzitter van de ngo Walk Free Foundation. “Daaruit spreekt diepgewortelde discriminatie en ongelijkheid in onze huidige wereld, in combinatie met een schokkende tolerantie ten opzichte van uitbuiting.”

Over 40 million people caught in modern slavery, 152 million in child labour

take down
the paywall
steun ons nu!