Copyright: Arnulf.be
Open brief, Nieuws, Wereld, Afrika, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Aan Francken: “Soedanese identificatieteams bijzonder problematisch”

Amnesty International, Vluchtelingenwerk Vlaanderen en CIRÉ tonen zich uitermate bezorgd over de beslissing van België om de Soedanese autoriteiten te betrekken bij de identificatie van mensen zonder papieren. De samenwerking met Soedan kan mensen in gevaar brengen. De organisaties hebben hun bekommernissen vandaag overgemaakt in een open brief aan staatssecretaris Theo Francken.

woensdag 20 september 2017 15:37
Spread the love

Uit onderzoek van onder meer Amnesty blijkt hoe erbarmelijk de mensenrechtensituatie in Soedan is. In verschillende regio’s van het land woeden nog steeds wrede conflicten met een grote impact op de bevolking. De Soedanese overheid zou recent nog chemische wapens ingezet hebben tegen burgers. In heel het land hebben de Soedanese politie en inlichtingendiensten een immense grip op de samenleving. Er heerst een diepgewortelde cultuur van straffeloosheid onder de veiligheidsdiensten, die er niet voor terugschrikken om burgers te folteren en mishandelen. Bovendien heeft Amnesty in 2016 getuigenissen onderzocht van Soedanezen die verklaren dat ze na een gedwongen terugkeer uit Jordanië gearresteerd, mishandeld en gefolterd zijn door de Soedanese autoriteiten.

“Gezien de situatie in het land is het ontoelaatbaar om Soedanezen die afkomstig zijn uit de conflictgebieden terug te sturen. Soedanezen uit andere regio’s van het land die ernstige mensenrechtenschendingen dreigen te ondergaan, zoals bijvoorbeeld opposanten of dissidenten, kunnen evenmin worden teruggebracht. De Belgische overheid moet hoe dan ook een individuele en grondige analyse van elke persoonlijke situatie uitvoeren vooraleer er mensen teruggebracht worden naar Soedan,” zegt Eva Berghmans, asielexpert van Amnesty International Vlaanderen.

“Gaat in tegen Vluchtelingenverdrag”

De samenwerking met Soedanese identificatieteams in België is bijzonder problematisch. De Soedanese autoriteiten zijn verantwoordelijk voor ernstige mensenrechtenschendingen. Met hen individuele informatie uitwisselen over Soedanezen die mogelijk op de vlucht zijn voor vervolging en geweld in hun thuisland, is zeer riskant. Het kan de betrokken personen en hun familieleden in gevaar brengen bij een eventuele terugkeer.

“Bovendien is de loutere confrontatie met een officiële identificatieteam een akelige ervaring voor Soedanezen met legitieme claims op asiel. Het kan hen ervan weerhouden om internationale bescherming te zoeken, uit vrees voor consequenties voor zichzelf en hun familie. Dit gaat in tegen de geest van het Vluchtelingenverdrag, dat net tot doel heeft mensen te beschermen tegen hun vervolger. Wij vragen dan ook aan de staatssecretaris om deze samenwerking met Soedan onmiddellijk stop te zetten,” besluit Eva Berghmans.

take down
the paywall
steun ons nu!