(CC/youtube)
Nieuws, Wereld, Economie, Samenleving -

11 procent wereld is ondervoed, 13 procent is obees

De VN is zeer kritisch in zijn jaarrapport waarin die de strijd tegen honger en ondervoeding in kaart brengt. De goede resultaten van de afgelopen jaren stagneren. Tegelijkertijd worden ook meer en meer mensen ongezond zwaarlijvig.

dinsdag 19 september 2017 16:20
Spread the love

Elk jaar publiceert FAO, de VN-organisatie voor lanbdouw en voeding, zijn jaarrapport The State of Food Security and Nutrition in the World. “Na decennia van verbetering is de honger in de wereld opnieuw toegenomen. In 2016 leden 815 miljoen mensen honger, dat is 11 procent van de wereldbevolking”, waarschuwt het rapport. Voor zijn onderzoek werkt de FAO samen met het Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling, het Wereld Voedselprogramma, het kinderfonds van de VN (UNICEF) en de VN-Wereldgezondheidsorganisatie.
Honger en ondervoeding zijn aanzienlijk erger in conflictgebieden en waar maatschappelijke organisaties zwak staan. Van de 815 miljoen mensen met honger leeft 489 miljoen in conflictgebieden. In Azië lijden 520 miljoen mensen honger, in Afrika 243 miljoen en in Latijns-Amerika en de Caraïben 42 miljoen. Alle verschillende vormen van ondervoeding vormen een bedreiging voor de gezondheid van miljoenen mensen wereldwijd.

De toename van honger, 38 miljoen meer mensen dan vorig jaar, is volgens de studie grotendeels te wijten aan de toename van gewelddadige conflicten en aan de klimaatverandering. De gevolgen van honger zijn onthutsend: ongeveer 155 miljoen kinderen van minder dan vijf jaar zijn te klein voor hun leeftijd en 52 miljoen kinderen zijn te licht voor hun lengte.

Het rapport waarschuwt echter tegelijk voor de ongeveer 41 miljoen kinderen die vandaag aan overgewicht lijden. Ook onder volwassenen is de toename van obesitas zorgwekkend. Vandaag zijn wereldwijd 641 miljoen mensen obees, 13 procent van alle volwassenen op de planeet. Deze trend is geen gevolg van conflicten of klimaatverandering, maar van veranderende voedingsgewoonten en economische achteruitgang.

Een andere opmerkelijke bevinding is dat minder gunstige situaties op vlak van voedselzekerheid ook in meer vreedzame gebieden zijn waargenomen, waar er sprake is van economische vertraging en een gebrek aan buitenlandse valuta en fiscale inkomsten. De gezinnen lijden daar onder de stijging van de voedselprijzen.

take down
the paywall
steun ons nu!