Foto: Amnesty International
Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek -

Myanmar: dorpen systematisch platgebrand in functie van etnische zuivering van Rohingya

Amnesty International heeft nieuwe bewijzen verzameld die aantonen dat in het noorden van Rakhine State de tactiek van verbrande aarde op grote schaal wordt toegepast. Myanmarese veiligheidsdiensten en milities leggen er volledige dorpen van Rohingya in de as en schieten blindelings op mensen die trachten te vluchten.

donderdag 14 september 2017 19:30
Spread the love

Amnesty International analyseerde data van brandhaarden, satellietbeelden, foto’s en video’s. De organisatie interviewde ook tientallen ooggetuigen in Myanmar en over de grens in Bangladesh. Het onderzoek toont aan dat Rohingya-dorpen de afgelopen drie weken doelmatig en systematisch platgebrand werden.Een vluchtelingenkamp voor de Rohingya in een bufferzone tussen Myanmar en Bangladesh. De Myanmar Army heeft in de buurt van het kamp ‘antipersonnal’ landmijnen geplaatst. Foto: Amnesty International

“De bewijzen zijn onweerlegbaar: de Myanmarese veiligheidsdiensten zetten het noorden van Rakhine State doelbewust in vuur en vlam om de Rohingya te verjagen uit Myanmar. Het gaat hier overduidelijk om etnische zuivering,” zegt Tirana Hassan, Amnesty’s crisisexpert.Vluchtelingenkamp voor de Rohingya net buiten Thaun Khali in Cox’s Bazar in Bangladesh. Een week eerder stond de heuvel nog vol bomen. Die hebben plaatsgemaakt voor de woningen. Foto: Amnesty International

“Er is een duidelijk en systematisch patroon van misbruik: veiligheidsdiensten omsingelen een dorp, schieten op burgers die in paniek wegvluchten en steken de huizen in brand. In juridische termen spreken we over misdaden tegen de mensheid – systematische aanvallen op burgers en gedwongen deportatie.”Bewijs van de branden. Foto: Amnesty International

 

 

 

take down
the paywall
steun ons nu!