VN: de wereld verliest de strijd tegen honger

Voor het eerst in een generatie gaat het wereldwijd terug bergaf met de strijd tegen honger. Een topman van de VN-landbouw- en voedselorganisatie FAO in Latijns-Amerika kondigde aan dat zijn organisatie alarmerende cijfers heeft.

dinsdag 12 september 2017 19:30
Spread the love

Internationaal gezien was Latijns-Amerika lange tijd een voortrekker in de strijd tegen honger. Sinds 1990 haalde het subcontinent via overheidsprogramma’s 26 miljoen mensen uit de voedselonzekerheid. De regio is de strijd tegen honger en overgewicht echter terug aan het verliezen, meldt Julio Berdergué, Latijns-Amerikaans vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) in San Salvador, de hoofdstad van El Salvador..

“De laatste vijf jaar boeken we geen vooruitgang meer”, zei Berdergué. “Het spijt mij dat ik moet aankondigen dat de onderzoekscijfers van de FAO dat de planeet, en ook onze regio, voor het eerst in een generatie achteruitgaat in de strijd tegen de honger.” In 24 landen in de regio kampt tegelijk ook minstens een vijfde van de bevolking met obesitas. Chili, Mexico en de Bahama’s zitten boven de 30 procent. Volgens de FAO brengt obesitas de ontwikkelingskansen van bijna vier miljoen kinderen in de regio in het gedrang.

Berdergué verklaarde dit tijdens een regionaal forum over duurzame voedselsystemen in San Salvador De deelnemers aan het forum, een initiatief van de FAO en de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie PAHO, kwamen tot de conclusie dat alleen een totaal nieuw voedselmodel de gezondheidsproblemen als gevolg van slechte voeding kan verminderen.

In Latijns-Amerika en de Caraïben lijden al 640 miljoen mensen aan ziektes die verband houden met slechte voeding.

In 2012 stierven in de regio 38 miljoen mensen door niet-overdraagbare ziekten. De helft was jonger dan zeventig, “mensen die niet hadden mogen sterven”, zegt Carlos Garzón, PAHO-vertegenwoordiger in El Salvador. “Een groot deel van die ziekten, zoals diabetes en hoge bloeddruk, houden verband met overgewicht en obesitas, en daardoor met voeding.”

“Verstedelijking, sedentair leven, veranderende eetgewoonten, fastfood vormen een bedreiging”, zegt Garzón.

take down
the paywall
steun ons nu!