Shenzhen. Bron: Wikimedia Commons
Wereld, Economie - Jan Jonckheere

Shenzhen overvleugelt in 2018 Hongkong

Shenzhen staat op het punt groter te worden qua economie dan buur Hongkong. Dit meldt Bloomberg op gezag van M. Parker, hoofd ‘Asia Pacific Strategy’ bij Sanford C. Bernstein & Co. De beide steden doen er echter goed aan om te blijven samenwerken want ze vullen elkaar aan, aldus Parker.

maandag 11 september 2017 18:36
Spread the love

Shenzhen ligt 40 km ten noorden van het centrum van Hongkong. In 1980 was het een vissersdorp van 30.000 personen zonder één rood licht. Nu wonen er 11 miljoen personen, al meer dan de 7,3 miljoen in Hongkong. Terwijl Shenzhens brp sinds 2010 jaarlijks met 10 procent groeide, nam het brp van Hongkong jaarlijks maar toe met 3 procent. Analisten verwachten voor Hongkong de komende twee jaar een groei van zelfs minder dan 3 procent per jaar. Hoofdanalist Asia Pacific strategy Michael Parker bij Sanford C. Bernstein & Co berekende dat het brp van Shenzhen in 2018 zou stijgen tot 350 miljard dollar waardoor het Hongkong in de schaduw zou laten met 345 miljard dollar.

Shenzhen heeft bewezen dat het de handel en het maakwerk dat ze ontving van Hongkong tot nieuwe hoogten kon brengen. Hongkong blijft echter uitmunten als financieel centrum en recentelijk als opening tot de obligatiemarkt in het vasteland. Parker vindt de premisse dat ‘het de een of de ander is’ helemaal verkeerd. Hongkong blijft profiteren van de nabijheid van China, terwijl Shenzhen gesterkt wordt door de rijpe diensten-en technologiesector van de buur, aldus nog Parker. Ook Stephen Innes van Oanda Corp te Singapore vindt dat Hongkong altijd de financiële hub en toegangspoort (naar China) zal blijven. Ze zegt dat Shenzhen schittert in het opklimmen van de technologische ladder: de stad evolueerde van fabricageplaats van speelgoed en T-shirts tot een hub voor informatietechnologie met groten als Huawei, ZTE en Tencent. Teken aan de wand voor het gebrek aan dynamisme in de ICT-sector te Hongkong is dat Alibaba uit China aangezocht werd om in Hongkong het streven naar een maatschappij zonder contant geld in goede banen te leiden. Toch zal Hongkong altijd als een brug willen fungeren, aldus Azië-economist Dong Chen bij Pictet Wealth Management. Bij de uitbreiding van zaken in Shenzhen grijpen ondernemers voor gespecialiseerde financiële diensten vooral terug naar de pool van talent in Hongkong. Met specialisaties zoals investeringsbankieren en wetsdiensten blijft er echter een ferme kloof tussen de inkomsten per hoofd in Hongkong en Shenzhen: 44.000 dollar tegenover 25.000 dollar.

De Canadese consultancy Colliers International publiceerde vorige maand een studie waarin voorspeld werd dat de regio rond de Grote baai met Hongkong en de Parelrivierdelta tegen 2030 zelfs met een matige groei, drie maal zo veel zal produceren als nu. Hongkong kan zich volgens deze studie ophijsen als wereldstad op het niveau van Londen en New York. Daartoe zijn de nieuwe zijderoutes een goede opportuniteit, want daar zit de groei. Colliers raadde Hongkong dan ook aan om de banden met die landen aan te halen. Dat blijkt in de praktijk ook te gebeuren want vorige week werd tussen Hongkong en de ASEAN-landen een vrijhandel –en investeringsakkoord overeengekomen. De onderhandelingen over het akkoord duurden 3 jaar en de ondertekening volgt in november in de marge van een ASEAN-top.

Bronnen:

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-09-05/as-shenzhen-overshadows-hong-kong-the-ex-colony-keeps-its-jewel

http://www.chinasquare.be/achtergrond/zijderoutes-kunnen-hongkong-echte-wereldstad-maken/

http://www.chinadaily.com.cn/china/2017-09/10/content_31798251.htm

Jan Jonckheere is redacteur bij Chinasquare

take down
the paywall
steun ons nu!