Foto: Frederik Sadones
Fotoverslag, Nieuws, Europa, Economie, Samenleving, Politiek, België -

Vredesactivisten blokkeren toegang wapenbeurs in Londen

Honderden vredesactivisten hebben zaterdag actie gevoerd aan de DSEI-wapenbeurs in Londen. Ze blokkeerden verschillende toegangswegen en verhinderden de opbouw van de beurs. Onder hen ook Belgische activisten.

zondag 10 september 2017 00:24
Spread the love

Op DSEI verkopen 1.500 wapenbedrijven hun producten, gaande van geweren over tanks tot gevechtsvliegtuigen en oorlogsschepen. Meer dan 34.000 bezoekers komen er shoppen, de belangrijkste klanten zijn militaire delegaties uit 56 landen. Ook van regimes die de mensenrechten niet respecteren, landen die in staat van oorlog zijn en ontwikkelingslanden. Onder andere Saoedi-Arabië, Egypte en Qatar staan op de gastenlijst. Volgens rapporten van Amnesty International werden er al meermaals illegale wapens verkocht op de beurs zoals clustermunitie en marteltuig.

Er namen ook Belgische vredesactivisten deel aan de acties. “Want dit is geen Brits maar een Europees probleem”, reageert Bram Vranken woordvoerder van Vredesactie vanuit Londen. “Er staan hier ook Belgische, Duitse en Franse wapenbedrijven. De EU lidstaten zijn één van de grootste wapenexporteurs ter wereld. We voeren elk jaar voor miljarden euro wapens uit naar corrupte en dictatoriale regimes. Onze wapens worden overal ter wereld gebruikt in bloedige conflicten.”

Vandeput bezoekt wapenbeurs volgende week

Uit een parlementaire vraag van de PTB+ blijkt dat Belgisch minister van defensie Steven Vandeput de wapenbeurs zal bezoeken. De minister wil daarmee de Belgische wapenindustrie ondersteunen. Elf Belgische wapenbedrijven zullen komende week hun waar tentoonstellen, waaronder FN Herstal, Esterline (voormalig Barco) en BSDI, de Belgische wapenlobbykoepel.

“Het is onbegrijpelijk dat een minister naar Londen reist voor het ondersteunen van de wapenindustrie”, reageert Vranken. “Wapendeals faciliteren met dictatoriale regimes zal niet leiden tot meer veiligheid. Het minste wat de minister kan doen is in het parlement tekst en uitleg verschaffen over zijn bezoek.” Een kleine fotoreportage. 

take down
the paywall
steun ons nu!