Foto: Helenka Spanjer
Nieuws, Wereld, Europa, Afrika, Politiek, België, Lokaal, Brussel -

Gezocht door Internationaal Strafhof in Den Haag, welkom bij Francken in Brussel om op vluchtelingen te jagen

Soedan stuurt binnenkort een ‘identificatiemissie’ om de Dienst Vreemdelingen­zaken te helpen bij de identificatie van personen die in het Maximiliaanpark en Brussel-Noord verblijven. Het is een nieuwe stap in de bedenkelijke outsourcing van het Europese migratiebeleid.

vrijdag 8 september 2017 14:15
Spread the love

Twintig jaar kreunde Soedan onder zware internationale sancties. De VS en de EU probeerden zo het regime dat aan de macht kwam na een militaire coup in 1989 op de knieën te krijgen. Dat gebeurde onder het mom van de mensenrechten maar de geostrategische ligging van Soedan en de rijke ondergrond van het land speelden een veel belangrijkere rol.

Hoewel er weinig evolueerde op vlak van mensenrechten kwam er begin dit jaar plots een einde aan de sancties. Dat heeft alles te maken met de ommekeer in 2015. Saoedi-Arabië en Qatar stortten toen ruim 2 miljard dollar in de kas van de centrale bank van Soedan en Soedan sloot zich als wederdienst aan bij de Saoedische coalitie – die met wapens overspoeld wordt door de VS – in Jemen. Soedan begon vanaf toen ook steeds meer afstand te nemen van Iran.

De EU had nog een andere reden om de banden met het Soedanese regime te herstellen. Het land werd gezien als een belangrijke schakel in de strijd tegen de migratie uit de Hoorn van Afrika. Mohamed Hamdan Dagolo, hoofd van de Soedanese paramilitaire organisatie Rapid Support Forces, pocht er openlijk mee dat hij op vraag van Europa de grens tussen Soedan en Libië bewaakt. Human Rights Watch beschuldigt de RSF van “a wide range of horrific abuses”. Maar dat belet de EU niet om haar eigen ‘migratiebeleid’ uit te besteden aan deze paramilitaire groepering.

De Soedanese president Omar al-Bashir werd aangeklaagd door het Internationaal Strafhof in Den Haag wegens oorlogsmisdaden en ernstige mensenrechtenschendingen. Maar voor staatssecretaris Theo Francken maakt dat allemaal niet uit. De ambtenaren van deze regering zijn welkom als ze maar helpen in de strijd tegen vluchtelingen.

Het is een nieuwe stap in de uitbesteding van de vluchtelingenpolitiek aan bedenkelijke organisaties en regimes. Eerder raakte bekend dat Italië samenwerkt met de Libische maffia (die tot voor kort vooral geld verdiende als mensensmokkelaar) om bootvluchtelingen tegen te houden en op te sluiten in vreselijke omstandigheden. 11.11.11 klaagde deze zomer al aan dat er steeds meer ontwikkelingsgeld wordt ingezet voor dergelijke praktijken.

take down
the paywall
steun ons nu!