Actie nabij de Beurs in Brussel

Primeur: Britse werknemers van McDonald’s staken, wereldwijde steun

Voor de allereerste keer in de geschiedenis hebben Britse werknemers van McDonald's het werk neergelegd. Zij verzetten zich tegen de ultraflexibele contracten en eisen minstens 10 pond per uur. In de hele wereld waren er solidariteitsacties. Ook in Brussel werd actiegevoerd.

maandag 4 september 2017 16:32
Spread the love

40 werknemers van twee restaurants in Londen begonnen maandag aan een 24-urenstaking. Dat is een primeur in de geschiedenis van McDonald’s in Groot-Brittannië.

In Groot-Brittannië hebben bijna een miljoen werknemers een 0-urencontract (zero-hour contract). Dat betekent dat er geen minimum of maximum aantal uren wordt afgesproken en dat de werkgever op elk moment kan beslissen het uurrooster aan te passen.

Shen Batmaz, die vandaag meestaakt, legde aan de BBC uit waar dat toe leidt: “Toen we hier te maken kregen met een bullebak van een manager en ik opstond tegen hem voor onze rechten, kortte hij mijn werkweek in van vier dagen tot één dag.”

De stakende werknemers vragen ook een verhoging van hun uurloon tot 10 pond. De actie sluit aan bij de ‘Fight for 15’-beweging in de VS die er al in slaagde om in verschillende staten het minimumloon te verhogen tot 15 dollar.

De stakers kregen de steun van de vakbonden en van Labour-voorzitter Jeremy Corbyn. In tal van andere landen waren er solidariteitsacties. Op 20 plaatsen in Japan werd geprotesteerd voor de ingang van een McDonald’s. In Brussel voerden het ACV en het ABVV actie. Zij klaagden de praktijken van UberEats aan. McDonald’s ging met dat bedrijf in zee om hamburgers thuis te leveren. UberEats werkt met valse zelfstandigen die weinig verdienen en alles zelf moeten betalen, luidt de kritiek. “Als McDonald’s maaltijden wil aan huis leveren, moeten ze maar zelf koeriers in dienst nemen die fatsoenlijk betaald zijn”, klonk het nog.

take down
the paywall
steun ons nu!