(Photo: Steve Rhodes/Flickr/cc)
Nieuws, Wereld, Economie -

Lagere vennootschapsbelasting? Daar worden enkel de ceo’s en aandeelhouders beter van

Verlaag de vennootschapsbelasting en de jobs vallen uit de hemel, beweren Trump en co. Een blik op de rekeningen van 92 Amerikaanse multinationals die de afgelopen jaren heel weinig belastingen betaalden, bewijst het tegendeel.

vrijdag 1 september 2017 11:32
Spread the love

De Republikeinse meerderheid in het Congres wil het tarief van de federale vennootschapsbelasting aftoppen tot 20 procent. Dat is maar liefst 15 procent minder dan nu. President Trump wil nog verder gaan en ijvert voor 15 procent, wat meteen een geweldig cadeau zou zijn voor zijn eigen bedrijven.

De argumentatie voor die stevige verlaging klinkt in beide gevallen bekend in de oren. Net als de Belgische regering beweren Trump en co dat dit ‘jobs, jobs, jobs’ zal opleveren. Om te onderzoeken hoe zwaar dat argument weegt, legde het Amerikaanse Institute for Policy Studies 92 grote bedrijven op de rooster. Die bedrijven hebben gemeen dat ze tussen 2008 en 2015 onafgebroken grote winsten boekten en daarop – dankzij allerlei fiscale trucjes en gunstmaatregelen – minder dan 20 procent belastingen betaalden.

Wat blijkt: terwijl het aantal jobs in de privésector met 6 procent steeg, daalde het aantal werknemers bij die 92 bedrijven met 1 procent. In totaal gooiden zij 483.000 mensen op straat. Wie profiteerde dan wel bij de belastingvoordelen? De ceo’s in de eerste plaats. Zij zagen hun vergoeding stijgen met 18 procent. Dat is meer dan de gemiddelde groei van 13 procent bij de bedrijven in de S&P 500 (de aandelenindex 500 grootste Amerikaanse bedrijven).

De ceo’s die één van de 48 bedrijven leiden die verantwoordelijk zijn voor de 483.000 ontslagen deden het nog beter. Zij verdienen gemiddeld 14,9 miljoen dollar per jaar. Dat is 14 procent meer dan het gemiddelde van de S&P 500.

Dat komt doordat bedrijven die weinig belastingen betalen, dat extra geld gebruiken om aandelen in te kopen. Dat doet de waarde stijgen van het aandelenpakket van de ceo’s. Oliegigant ExxonMobil is daar een mooi voorbeeld van. Gemiddeld betaalde die multinational 13,6 procent belastingen op de winst. Zo kon ExxonMobil 146 miljard dollar besteden aan de terugkoop van aandelen. Ceo Rex Tillerson zag daardoor 27,4 miljoen dollar op zijn persoonlijke rekening verschijnen in 2016. Dat was het jaar dat hij overstapte naar de regering van Trump en minister van Buitenlandse Zaken werd en daar nu gaat pleiten voor nog lagere belastingen.

Communicatiereus AT&T betaalde nog minder belastingen: gemiddeld 8,1 procent tussen 2008 en 2015. Het bedrijf zette in die periode 80.000 werknemers aan de deur. Ook AT&T besteedde een groot deel van die extra winst aan buybacks. Ceo Randall Stephenson zag zijn inkomen verdubbelen tot 28,4 miljoen dollar.

General Electric slaagde er zelfs in meer belastingen terug te krijgen dan te betalen. Als beloning schrapte General Electric 14.700 werknemers van de loonlijst en werd 42 miljard uitgetrokken voor het inkopen van eigen aandelen.

Lagere vennootschapsbelasting geeft zuurstof aan de bedrijven en creëert jobs, toetert de Belgische regering. Zuurstof komt er zeker vrij. Alleen blijkt die dus vooral ingeademd te worden door de ceo’s en de andere aandeelhouders.

take down
the paywall
steun ons nu!