Bestrijding stormschade op Saint Lucia in 2015, na de vorige orkaan Erika (Desmond Brown/IPS)
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek -

Saint Lucia vraagt dringend meer klimaatsteun voor eilandstaten

De eerste minister van de Caribische eilandstaat Saint Lucia heeft een emotionele oproep gedaan om kleine eilandstaten meer bij te staan in hun strijd tegen de klimaatverandering. “Ik ga op tafel blijven slaan en mijn stem laten horen."

dinsdag 29 augustus 2017 15:03
Spread the love

Eerste minister Allen Chastanet van Saint Lucia lanceerde recent een emotionele oproep tijdens een ceremonie naar aanleiding van de overhandiging van Japanse subsidiehulp aan Saint Lucia voor de reconstructie van twee bruggen. Die bruggen werden beschadigd na stormen en worden heropgebouwd met het oog op meer extreem weer in de nabije toekomst.

Chastanet zei dat de tijd opraakt voor kleine eilandstaten zoals in het Caraïbisch gebied om tijdig hun infrastructuur aan te passen aan de huidige extreme weersomstandigheden. “Kleine staten zoals Saint Lucia moeten hun infrastructuur upgraden, een wegennet en bruggen ontwikkelen die in staat zijn extreem weer te doorstaan. De tijd speelt echter tegen ons”, sprak Chastanet.

“Er is geen beter voorbeeld dan wat er gebeurde in Haïti. Wisten we niet op voorhand dat Haïti in orkaangevoelig gebied ligt? Wisten we niet dat er een toename is van extreme stormen? Wat er 2016 gebeurde, daar is de wereld en iedereen van ons verantwoordelijk voor.”

Op 4 oktober 2016 bereikte orkaan Matthew het zuidwesten van Haïti. Naast de hoge dodentol was de economische schade aan het land enorm. Hulporganisatie Care schat die op 1 miljard dollar. Haïti is een van de armste landen ter wereld en bovendien een van de meest kwetsbare voor natuurrampen.

De VN houden orkaan Matthew verantwoordelijk voor de grootste humanitaire crisis in Haïti sinds de verwoestende aardbeving van 2010. Haïti werd toen omzeggens in tweeën gesplitst aangezien omdat de storm belangrijke verkeersaders vernietigde. Na de doortocht in Haïti, met meer dan 800 doden als gevolg, ging Matthew ook nog lelijk tekeer in Cuba en op de Bahama’s.

Ook Saint Lucia werd nu geraakt door orkaan Matthew. Het eilandstaatje ondervond de grootste schade van alle landen van de Organisatie van Oostelijke Caraïbische Staten (OECS). Na de doortocht van de orkaan was er schade aan huizen, bedrijven en wegen. Door de overstromingen waren de wegen ook lange tijd geblokkeerd.

De heropbouw van de bruggen met de financiële hulp van Japan, de Wereldbank en het Internationaal Monetair Fonds is gepland voor begin 2018. Ambassadeur van Japan in Saint Lucia Mitsuhiko Okada zei dat de samenwerking met de eilandstaat eveneens een programma inhoudt voor veiligheid en risicoreductie van natuurrampen en voor duurzaam beheer van de marine flora en fauna.

Bron:  St. Lucia’s PM on Climate Change: “Time Is Against Us” 

take down
the paywall
steun ons nu!