Autochtone gemeenschappen in de buurt van de Boliviaanse hoofdstad Sucre hebben het nog steeds zeer moeilijk om hun diepe armoede te overstijgen (Franz Chávez/IPS)
Nieuws, Economie -

Extreme armoede op platteland Latijns-Amerika daalt nog amper

De meest extreme armoede op het Latijns-Amerikaanse platteland daalt in recente jaren nog amper. De VN zoeken daarom naar nieuwe oplossingen.

dinsdag 29 augustus 2017 14:44
Spread the love

“Op het Latijns-Amerikaanse platteland leven nog altijd 33 miljoen in extreme armoede”, zegt Julio Berdergué, vertegenwoordiger van de VN-Voedsel- en Landbouworganisatie FAO van de VN in Latijns-Amerika. “Ze hebben te weinig middelen voor voeding, kleding of onderwijs.” In 1990 leefde 66 procent van de Latijns-Amerikaanse plattelandsbevolking nog in armoede, in 2017is dat 46 procent. Extreme armoede1 daalde in dezelfde periode van 40 naar 27 procent.

Deze dalingscurve is de voorbije jaren echter verminderd. Van 1997 tot 2007 ging de extreme armoede nog met 1 procent per jaar achteruit, van 2007 tot 2014 was dat nog amper 0,2 procent per jaar. “We zien een zeer sterke vertraging, de daling gaat nu vijf keer langzamer dan vroeger, ,” zegt Julio Berdegué. Eveneens FAO-vertegenwoordiger. Hij schrijft die vertraging onder meer toe aan de vertraging van de economie in de regio. Die heeft een zware impact op werkgelegenheid en inkomen.

Latijns-Amerika heeft de armoede al fors teruggedrongen. Nu komt echter het moeilijkste deel, zegt Berdegué. In Chili bijvoorbeeld is minder dan 3 procent van de plattelandsbevolking extreem arm, maar het gaat vooral om vrouwen en inheemse Chilenen die in zeer afgelegen zones wonen. Dat maakt het zeer complex om hen uit de armoede te krijgen.

Armoedeprogramma’s die succesvol waren, zullen wellicht niet volstaan om deze laatste, hardnekkige armoede uit te bannen, denkt de FAO-topman. “Met de strategieën van de laatste twintig jaar gaan we de mensen niet uit de armoede helpen.”

Meer dan 25 experts, onderzoekers en beleidsmakers buigen zich daarom over een nieuwe strategie in de Chileense hoofdstad Santiago, op vraag van de FAO en het VN-Internationaal Fonds voor Landbouwontwikkeling IFAD. Deze bijeenkomst lanceert de Alliantie voor de uitbanning van plattelandsarmoede in Latijns-Amerika. Tot juli 2019 verzamelt, ontwikkelt en verspreidt ze innovatieve oplossingen die voor elk land politiek en technisch haalbaar zijn.

1  De termen ‘armoede’ en ‘extreme armoede’ zijn niet nauwkeurig bepaald. Extreme armoede doet zich voor wanneer een persoon minder dan 1,25 dollar per dag heeft voor zijn levensonderhoud. Deze definitie is echter controversieel, maar het komt er op neer dat mensen in extreme armoede leven wanneer zij elke dag zonder onderbreking onzeker zijn of zij die dag eten zullen vinden en zo ja, of dit voldoende zal zijn voor de normale calorieopname voor één dag, geen dak boven het hoofd hebben en geen enkele toegang tot enige gezondheidszorg of onderwijs.

Bron:  Alliance to the Rescue of 33 Million Latin American Rural Poor

take down
the paywall
steun ons nu!