Bron: Pixabay
Opinie, Nieuws, Wereld, Politiek, België -

Oxfam-Solidariteit: “België geeft krachtig signaal aan Israël”

De Belgische regering vraagt Israël een compensatie na de vernieling van een school en de inbeslagname van zonnepalen in de Palestijnse bezette gebieden.

vrijdag 25 augustus 2017 15:45
Spread the love

Oxfam verwelkomt de reactie van minister Reynders en minister De Croo. Zij veroordeelden gisteren de sloop van de school en de confiscatie van de zonnepanelen. Op 21 en 22 augustus maakte het Israëlische leger een schooltje in Jubbet Al Dib, nabij Bethlehem, met de grond gelijk. De militairen namen ook de zonnepanelen die de school van energie voorzagen mee. Het schooltje werd gefinancierd door lidstaten van de Europese Unie, waaronder België. Eerder deze maand nam het leger al zonnepanelen in beslag in Abu Nwar, een ander dorp in zone C van de bezette gebieden. Ook deze werden met Belgisch geld gefinancierd en voorzagen scholen in de regio van energie.

Oxfam verwelkomt de reactie van minister Reynders en minister De Croo. Zij veroordeelden gisteren de sloop van de school en de confiscatie van de zonnepanelen. De ministers verwezen naar de verplichtingen van de Israëlische regering onder internationaal recht en noemden deze sloop onaanvaardbaar. De Belgische regering zal niet alleen uitleg maar ook compensatie vragen. 

65 miljoen euro tussen 2001 en 2015 

“De uitbreidingen van de nederzettingen, inbeslagnames van land en vernieling van huizen zijn illegaal onder internationaal recht. Regeringen staan dan ook voor een keuze: ze kunnen actie ondernemen of met lede ogen toezien. Gisteren gaf België een krachtig signaal aan Israël en ondernam duidelijk actie”, zegt Catherine De Bock, humanitair beleidsmedewerker bij Oxfam-Solidariteit. 

In een klimaat waarin Israël haar nederzettingenbeleid blijft doorvoeren, wordt infrastructuur van omringende gemeenschappen in zone C van bezet Palestijns gebied voortdurend afgebroken. Zo liep het aantal vernielingen op tot meer dan duizend in 2016. Ook investeringen van de internationale gemeenschap blijven niet gespaard. In 2016 werden zo’n 182 Europees gefinancierde voorzieningen met een waarde van 557.378 euro vernield. Tussen 2001 en 2015 werd maar liefst 65 miljoen euro van de Europese lidstaten verspild.

take down
the paywall
steun ons nu!