Duitse overheid legt Indymedia.org plat en voert huiszoekingen uit

Het mediaplatform linksunten.indymedia.org werd op bevel van het Ministerie van Binnenlandse Zaken offline gehaald. Bij de beheerders van de website werden huiszoekingen uitgevoerd.

vrijdag 25 augustus 2017 14:43
Spread the love

Linksunten.indymedia.org is één van de belangrijkste websites voor linkse activisten in Duitsland. Er verschijnen aankondigingen van acties op, verschillende groepen en individuen posten er artikels en er worden vele discussies op gevoerd. Het fungeert naast medium ook als open forum voor activisten.

Een medium offline halen is niet zo eenvoudig, omdat het natuurlijk indruist tegen het principe van persvrijheid. Het Duitse Ministerie van Binnenlandse Zaken beschouwt indymedia.org echter niet als een medium, maar wel als een organisatie. En op die grond kan ze de aanval op het medium uitvoeren.

Of deze juridische interpretatie zal blijven standhouden, is zeer de vraag. Indymedia is een wereldwijd mediaplatform dat zich ook expliciet profileert als een medium. Weliswaar een activistisch medium, maar in laatste instantie nog steeds een medium. Ook deze website, DeWereldMorgen.be, is ontstaan uit indymedia.

Volgens de Duitse overheid is Indymedia een organisatie die zich bezondigt aan “het spuien van haat tegenover andere opinies en vertegenwoordigers van de staat”.

Dat de Duitse overheid uitgerekend nu beslist om Indymedia aan te pakken is niet verrassend. Vermoedelijk is het een reactie op de fel gemediatiseerde rellen in Hamburg. Met het zicht op de nakende verkiezingen die in september plaatsvinden, wil de CDU waarschijnlijk aantonen dat ze een kordaat antwoord biedt op de dreiging van wat ze noemt “extreem links”.

Hoewel het onzeker is of de Duitse overheid de juridische strijd zal winnen, berokkent de actie op korte termijn alvast veel schade. Een belangrijk platform voor Duitse activisten valt weg. Daarnaast is een precedent gecreëerd voor het beteugelen van de persvrijheid.

take down
the paywall
steun ons nu!