Las Ramblas, Barcelona. Bron: Wikimedia Commons
Opinie, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek -

Een antwoord op terroristische aanslagen

Over de aanslagen in en rond Barcelona reageerde VRT-journalist Rudi Vranckx op vrijdag 18 augustus in het programma ‘De Ochtend’ dat we ‘er een beetje mee zullen moeten leven en dat dit niet de laatste aanslagen zijn. Er is maar één antwoord: politie, politie, politie en inlichtingen, telkens opnieuw.’ In alle bescheidenheid, respect voor het werk van Rudy Vranckx en medeleven voor de slachtoffers en hun nabestaanden, is dit niet het gepaste antwoord! Het antwoord moet zijn: vrede, vrede, vrede.

dinsdag 22 augustus 2017 12:26
Spread the love

Volgens de wereldberoemde oorlogscorrespondent Robert Fisk is er een direct verband tussen onze Midden-Oosten-politiek en de terreuraanslagen in Europa. Hij zegt hierover het volgende: ‘Als je goed luistert naar wat die terroristen verklaren voor ze hun verschrikkelijke daden plegen, dan verschilt dat niet bijster veel van de analyses die je aantreft in serieuze rapporten van politie- en inlichtingendiensten: er is een duidelijk verband tussen de terreurdaden in Europa en onze eigen militaire acties in het Midden-Oosten. Hoe kun je nu een duurzame relatie opbouwen met militairen en wapens?’

Geen enkele militaire interventie heeft de wereld veiliger gemaakt. Kijk maar naar de chaos in Afghanistan, in Irak of in Libië. De interventies zijn een bedreiging voor het evenwicht en de vrede in de wereld. In plaats van interventies en wapenleveringen moet er geïnvesteerd worden in een actief vredesbeleid, in het wegwerken van de sociale ongelijkheid, in onderwijs, in gezondheidszorg, in cultuur, in eerlijke handel en in een duurzame niet op winst gedreven groene economie met waardige jobs in een 30-urenweek!

‘Als de mensen van het Midden-Oosten ons vragen of ze mogen meegenieten van onze wetenschappelijke expertise en technologie, dan moeten we op die vraag genereus ‘ja’ antwoorden. Hoe denkt u dat we daar het snelst stabiliteit creëren: door nog meer wapens te sturen of door een Egyptische dokter bij te scholen tot hartchirurg?’ aldus Robert Fisk.

take down
the paywall
steun ons nu!