David Sheen (CC/YouTube)
Open brief - Press Solidarity

Oproep tot journalisten voor solidariteit met Israëlische collega

Israëlisch journalist David Sheen ligt onder vuur door een aanklacht van een topgeneraal. Veel journalisten(en hun organisaties) hebben al hun solidariteit betuigd. Hieronder volgt de vertaling van de oproep van journalisten aan collega’s om zich solidair te verklaren met David Sheen op de website Press Solidarity.

vrijdag 18 augustus 2017 17:54
Spread the love

Een verontrustende ontwikkeling in Israel is dat ook kritische stemmen vanuit de joodse gemeenschap steeds vaker de mond wordt gesnoerd. Bij wetenschappers was dat al langer gaande. Maar de culturele en journalistieke wereld komt nu in toenemende mate ook aan de beurt. De gerespecteerde journalist David Sheen ligt onder vuur. Veel journalisten(organisaties) hebben al hun solidariteit met Sheen betuigd. Hieronder volgt de vertaling van de oproep van journalisten aan collega’s om zich solidair te verklaren met David Sheen op de website Press Solidarity.

Wij zijn journalisten die onze bezorgdheid uitspreken over de aanklacht wegens smaad tegen onze collega David Sheen. Hij is gedagvaard door Israel Ziv, een vooraanstaande Israelische generaal.

Sheen is een gerespecteerde verslaggever en nieuwsanalist, iemand met een diepgaande kennis over de Israëlische maatschappij, die regelmatig onderzoek doet naar thema’s op gebied van racisme en mensenrechtenschendingen. De afgelopen jaren hebben diverse onderzoeken door de Israelische media generaal Ziv gelinkt aan een aantal van ’s werelds smerigste regimes.

De aanleiding voor Sheen’s berichten over Ziv was een onderzoek eind 2016 door de Israëlische tv-zender Channel 2 (Ch2), die transcripties openbaar maakte van gesprekken tussen Ziv en zijn zakenpartners waarin zij bespraken hoe de reputatie van Salva Kiir Mayardit, president van Zuid-Soedan, kon worden gerehabiliteerd.

Deze gesprekken vonden plaats nadat de VN onthulde dat Salva Kiir had toegestaan dat soldaten onder zijn bevel op grote schaal vrouwen en kinderen verkrachtten. Ziv en zijn team stelden voor om een verkrachtingsslachtoffer naar de Algemene Vergadering van de VN te halen zodat Salva Kiir dit soort oorlogsmisdaden kon toeschrijven aan de gebruiken en gewoonten van inheemse Afrikaanse stammen. Ziv ging niet in op het aanbod van zowel Ch2 als de Legerradio om de juistheid van de transcripties aan te vechten.

In een vervolgartikel schreef Sheen over de behandeling van Afrikanen door Israeli’s, en liet zich daarbij kritisch uit over Ziv. Hier wordt Sheen nu voor gedagvaard, ondanks het feit dat dergelijke kritiek valt onder het belangrijke recht van journalisten om onpartijdig te publiceren over zaken van algemeen belang.

Het is niet de eerste keer dat generaal Ziv heeft geprobeerd journalisten het zwijgen op te leggen. Zo is de Hebreeuwse website Local Call door Ziv bedreigd met rechtszaken vanwege hun verslaggeving over Ziv’s handel en wandel.

In een buitengewoon ongebruikelijke actie heeft de krant Haaretz vijf onderzoeksartikelen van de website gehaald die tussen 2009-2011 waren gepubliceerd over de zakelijke activiteiten van Ziv in Guinee en Abchazië. Na klachten te hebben ontvangen van Ziv hebben de wegen tussen Haaretz en de schrijver van deze artikelen zich gescheiden, onder omstandigheden waarover geen van de betrokkenen wil praten.

Het is opmerkelijk dat het onderzoek door Ch2 gesprekken tussen Ziv en zijn partners onthulde over de wijze waarop zijn bedrijf Global CST de media zou kunnen manipuleren en misleiden over de wrede praktijken van Salva Kiir in Zuid-Soedan. Generaal Israël ZIv

Het lijkt erop dat Ziv van mening is dat journalisten er zijn om zijn belangen te dienen en niet om als onafhankelijke waakhonden te berichten over macht en machtsmisbruik. Het is ook opmerkelijk dat Ziv niet de grote organisatie als Ch2, die de oorspronkelijke beschuldigingen publiceerde en toegerust is om zich in een rechtszaak te verdedigen, voor de rechter sleept. Hij valt daarentegen een onafhankelijke journalist aan om zo andere verslaggevers te intimideren.

 Dit is precies de definitie van SLAPP (Engels acroniem voor Strategic Lawsuit Against Public Participation), een rechtszaak die wordt aangespannen met het oogmerk critici te censureren, intimideren en tot zwijgen te brengen door hen op hoge kosten te jagen voor juridische bijstand totdat zij hun kritiek of oppositie opgeven.

Het is belangrijk dat het beginsel van journalistieke vrijheid wordt nageleefd en dat Ziv rechtszaken niet kan inzetten om zichzelf en zijn zakelijke activiteiten te vrijwaren van onderzoek of kritiek. Daarom verklaren wij ons solidair met David Sheen en roepen wij de rechtbank op de aanklacht tegen hem ongegrond te verklaren.

Journalisten worden hierbij uitgenodigd om deze oproep tot solidariteit te ondertekenen via deze link.

De reportage van David Sheen waarvoor generaal Ziv hem aanklaagt (12′):

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!