Bron: Wikimedia Commons
Nieuws, Wereld, Milieu, Politiek -

Kwikverdrag treedt in werking

Vandaag treedt het Verdrag van Minamata in werking. Dat betekent dat landen hun burgers moeten beschermen tegen de schadelijke effecten van kwik. Miljoenen mensen kunnen daarvan profiteren, zegt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW).

woensdag 16 augustus 2017 15:10
Spread the love

De VN-Conventie van Minamata is vanaf vandaag bindend voor de landen die het verdrag geratificeerd hebben. Momenteel zijn 74 landen partij in het verdrag, inclusief Peru, Brazilië, Ghana, Canada, de Verenigde Staten en de Europese Unie. Het kwikverdrag is ondertekend door 128 landen.

De deelnemende landen verplichten zich tot maatregelen om vervuiling door de industrie, zoals door goudmijnbouw en steenkoolcentrales, tegen te gaan. Kwik kan het zenuwstelsel aantasten en is zeer schadelijk voor kinderen. In hoge doses kan het dodelijk zijn.

Kwikvergiftiging

“Miljoenen kinderen worden wereldwijd dagelijks blootgesteld aan kwik”, zegt Juliane Kippenberg van HRW. “Het Verdrag van Minamata verplicht regeringen om de gezondheid van de bevolking te beschermen.”

Het verdrag werd in 2013 aangenomen in het Japanse vissersstadje Minamata, waar een chemiebedrijf tussen 1932 en 1968 kwik loosde in de baai. Meer dan 3.000 mensen liepen daardoor kwikvergiftiging op. Zo’n 60.000 mensen ontvingen een schadevergoeding.

“We zijn op de goede weg”, zegt Elena Lymberidi-Settimo, coördinator bij de Zero Mercury Working Group. “Na verloop van tijd zal het verdrag de nodige technische en financiële steun opleveren om de risico’s van blootstelling aan kwik te verminderen. Het is nu aan regeringen om dit verdrag op een efficiënte manier te implementeren.”

Afrika

De Zero Mercury Working Group is een coalitie van meer dan 95 organisaties in ruim 50 landen, waaronder ook Afrikaanse landen. Volgens Lymberidi-Settimo zijn Afrikaanse landen zich zeer bewust van het kwikprobleem, dat vooral speelt bij de kleinschalige goudmijnbouw. Twintig Afrikaanse landen hebben inmiddels ingestemd met het verdrag.

De eerste Conferentie van Partijen wordt gehouden van 24 tot 29 september in Genève. Daar worden meer dan duizend afgevaardigden en vijftig ministers verwacht.

take down
the paywall
steun ons nu!