Analyse, Samenleving, Politiek -

De repressie tegen linkse activisten neemt zorgwekkende proporties aan in de VS

Steeds meer worden linkse activisten die zich keren tegen het beleid van Trump het mikpunt van repressie. De Amerikaanse staat zet in op een keiharde criminalisering van het protest. En het ziet ernaar uit dat dit niet onmiddellijk zal verbeteren.

woensdag 16 augustus 2017 16:41
Spread the love

Het Amerikaanse Department of Justice liet op 14 augustus een huiszoekingsbevel in de bus vallen bij Dreamhost, een bedrijf dat servers beheert. Zoals het bedrijf zelf verduidelijkte in een blogpost, krijgt Dreamhost af en toe wel eens een verzoek om informatie beschikbaar te stellen voor de Amerikaanse overheid. Meestal is dat in het kader van een strafrechtelijk onderzoek.

Maar het verzoek dat Dreamhost enkele dagen geleden in de bus kreeg, deed meer dan een paar wenkbrauwen fronsen. Het Department of Justice vroeg toegang tot informatie over alle bezoekers van de website Disruptj20.org – een website die mee aan de basis lag van de protesten tijdens de inauguratie van Trump. Niet alleen de namen van de 1,3 miljoen bezoekers wil het Department of Justice kennen, het wil ook weten wie wat bekeken heeft en hoelang.

Voor Dreamhost was dit meer dan een stap te ver. Het bedrijf weigerde gehoor te geven aan het verzoek van het Department of Justice, omdat de vraag naar informatie te algemeen was volgens hen en constitutionele vrijheden in het gevaar dreigden te komen. Aanstaande vrijdag zal een rechter beslissen of het bezwaar van Dreamhost gegrond is.

Dat het verzoek van het Department of Justice in de openbaarheid komt, is enkel te wijten aan het engagement van de leiding van Dreamhost. De meer verontrustende vraag is hoe courant deze praktijk is. Daar hebben we het gissen naar, want de serverbeheerders die ingaan op dit soort verzoeken van de Amerikaanse overheid zullen er uiteraard niet over communiceren.

Tachtig jaar gevangenis

Dat de Amerikaanse overheid inzage vraagt in de gegevens van bezoekers van een website die het protest mee organiseerde, is zeer problematisch. Bezoekers van de website zijn geen criminelen, net zoals de makers van de website dat niet zijn of de mensen die op 20 januari de straat optrokken.

De poging van de Amerikaanse overheid om de bezoekers van de disruptj20 website in kaart te brengen, kadert binnen een bredere repressie tegenover de mensen die het aandurven te protesteren tegen de Amerikaanse president. Op de dag van de inaugurale rede werden 230 activisten gearresteerd in de straten van Washington DC. Tegen 209 van de opgepakte betogers worden zware straffen geëist die gaan van – ja, dat leest u goed – zeventig tot tachtig jaar gevangenis.

De zwaarte van de gevraagde straffen staat niet in verhouding tot de criminele feiten die gepleegd zijn. Het klopt dat het tijdens de protesten op de dag van de eedaflegging tot enkele confrontaties kwam en dat er schade werd aangericht aan eigendom: enkele ramen sneuvelden en een limousine werd in brand gestoken. Maar levenslange gevangenisstraffen voor vandalenstreken eisen is natuurlijk volstrekt disproportioneel.

Opvallend, onder de beklaagden bevinden zich ook twee journalisten. Aaron Cantu, een journalist die eerder voor Al Jazeera America en The Intercept werkte en freelance in dienst was voor VICE op het moment van de rellen in Washington. Hij werd opgepakt met de 230 andere betogers en wordt beticht van het crimineel samenzweren met het oog op het creëren van rellen. Ook hij kijkt mogelijks aan tegen een gevangenisstraf van tientallen jaren. Hetzelfde geldt voor de onafhankelijke journalist Alexei Wood.

De juridische basis voor een effectieve veroordeling van de twee journalisten en het gros van de opgepakte betogers lijkt flinterdun. Of het ook tot effectieve veroordelingen zal komen en of de straffen even zwaar zullen zijn als gevraagd, is daarom twijfelachtig. Maar de dreiging van zo’n zware straf, de gerechtskosten en de druk die zoiets legt op de schouders van de verdachten maakt natuurlijk evengoed deel uit van de repressie. Net zoals het afschrikkingseffect dat dit heeft op andere activisten.

Economisch terrorisme

Vanuit extreemrechtse hoek weerklinkt ondertussen steeds luider de roep om bewegingen als Black Lives Matter of “antifa” te verbieden of als terroristische organisaties te beschouwen – wat uiteraard ongeveer op hetzelfde neerkomt. Zover is het nog lang niet. Maar het feit dat Trump tijdens verschillende persconferenties erop wees dat het geweld evengoed van linkse als van extreemrechtse groepen zou komen, dient zorgen te baren. Het geeft aan dat de Amerikaanse president expliciet inzet op een verdere criminalisering van het protest tegen zijn persoon en zijn beleid.

Want, wat vaak vergeten wordt, is dat bewegingen als Black Lives Matter of antifa geen formele organisaties zijn. Je kan er niet meteen lid van worden. Dat geldt zeker voor iets als antifa: dat is slechts een geheel van symbolen en protesttechnieken waarachter mensen zich scharen. Iets als antifa verbieden zou daarom kunnen neerkomen op het verbieden van antifascistisch protest zelf.

We zien ook dat in steeds meer Amerikaanse staten de gekste voorstellen worden geopperd om protest aan band te leggen. Nog voor de tragische gebeurtenissen in Charlottesville werd door twee lawmakers in North Carolina een wetsvoorstel ingediend om het inrijden op een groep protesterende mensen deels buiten vervolging te stellen. In november 2016 stelde een Republikeinse senator dan weer voor om de juridische categorie van ‘economisch terrorisme’ in het leven te roepen en die categorie te gebruiken om ‘relschoppers’ zwaarder te kunnen bestraffen.

Dit soort voorstellen werden tot op heden niet aanvaard, en vermoedelijk zijn ze ook niet serieus bedoeld. Maar ze creëren wel een voedingsbodem voor verdere criminalisering. De manier waarop de Amerikaanse staat achter antifascistische actievoerders aanzit, de straffen die geëist worden en het klimaat dat geschapen wordt, noopt in ieder geval tot waakzaamheid.

Links:

http://insider.foxnews.com/2016/11/19/lawmaker-proposes-bill-making-illegal-protests-felony-calls-them-economic-terrorism

 https://www.facingsouth.org/2017/08/north-carolina-lawmakers-defend-bill-protecting-drivers-who-hit-protesters

 http://thehill.com/blogs/blog-briefing-room/306580-washington-republican-floats-charging-protesters-with-economic-terrorism

http://www.aljazeera.com/indepth/features/2017/06/reporters-face-70-years-prison-anti-trump-march-170615083432300.html

http://www.iflscience.com/technology/justice-department-know-identities-million-antitrump-web-users/

http://www.aljazeera.com/indepth/opinion/2017/06/facing-75-years-prison-170629085740479.html

http://www.snopes.com/department-of-justice-request-disruptj20/

take down
the paywall
steun ons nu!