Thermische centrale in India. Bron: Wikipedia
Nieuws, Wereld, Milieu -

Droogte bedreigt energieproductie in India

Periodes van extreme droogte zijn niet alleen nefast voor de landbouw, maar kunnen ook de energieproductie bedreigen. Dat geldt niet alleen voor waterkrachtcentrales, maar ook voor traditionele thermische centrales. Dat leidt tot problemen in India.

maandag 14 augustus 2017 13:53
Spread the love

Ondanks de snelle groei van energieproductie uit hernieuwbare bronnen is India nog altijd sterk afhankelijk van thermische centrales. Die hebben veel water nodig om de niet benutte warmte langs koeltorens af te voeren. Een zwak regenseizoen, zoals dat van 2016, kan er leiden tot stroomuitval.

Het World Resource Institute (WRI), een wereldwijd actieve onderzoeksinstelling, analyseerde de gegevens van de Indiase overheid van de periode 2013-2016. De onderzoekers concludeerden dat de droogte in 2016 de elektriciteitsproductie in de achttien Indische thermische centrales met veertien terrawattuur deed afnemen. Dat is ongeveer een zesde van het totale jaarverbruik van België en het volledige jaarverbruik van India’s buurland Sri Lanka.

Piekperiodes

Omdat India een groot land is, lijkt de impact minder zwaar: het verlies komt neer op 1 procent van de jaarlijkse stroomconsumptie. Maar voor de thermische centrales kwamen de droogtes van de voorbije jaren wel neer op een capaciteitsverlies van meer dan 30 procent. Bovendien deden de tekorten zich voor in piekperiodes. De meeste productieonderbrekingen deden zich voor van maart tot september. Dat zijn warme en droge maanden, met een hoge vraag naar elektriciteit.

De Parlicentrale, een steenkool-gestookte centrale in de west-centrale staat Maharashtra, werd vorig jaar het ergst getroffen en lag 89 dagen stil. Bovendien kon ze gedurende 196 dagen slechts op beperkte kracht draaien.

Volgens het WRI kan het tekort aan water tot een concurrentieslag om de beschikbare volumes leiden en zo sociale spanningen veroorzaken. De onderzoekers vermoeden dat de klimaatverandering het probleem de komende jaren alleen maar zal verergeren, tenzij er actie wordt ondernomen.

Meer wind en zon

Ze pleiten voor het integreren van koelsystemen die minder water nodig hebben en voor meer inspanningen om de productie van elektriciteit door windturbines en zonnecellen te verhogen. Die energiesystemen hebben geen water nodig en bereiken in India productiepieken tijdens de warmste en droogste maanden van het jaar.

In andere landen laat de droogte zich vooral voelen in waterkrachtcentrales. Nog in 2016 stond het water in het stuwmeer van de Coloradorivier zo laag dat het productievermogen van de Hooverdam (VS) met 30 procent terugviel. De Akosombodam, de belangrijkste energiebron van Ghana, draaide op minimale capaciteit. In Brazilië noopte het verlies aan hydro-elektriciteit de overheid om meer in te zetten op thermische centrales.

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!