Klimaat doet aantal zelfdodingen in India sterk toenemen

De klimaatverandering is verantwoordelijk voor de zelfdoding van meer dan 59.000 Indiase boeren in de voorbije decennia. Dat stelt de Universiteit van Berkeley in een nieuwe studie.

woensdag 2 augustus 2017 12:14
Spread the love

India kampt al jaren met een ware zelfdodinggolf onder arme boeren. Sinds de jaren tachtig is het aantal zelfdodingen verdubbeld tot meer dan 130.000 per jaar. Om de invloed van de klimaatverandering te bepalen, vergeleken de wetenschappers de zelfdodingstatistieken tussen 1967 en 2013 met gegevens over oogsten en klimaatdata.

Uit het onderzoek blijkt dat de klimaatverandering daar een belangrijke rol in speelt: ze is verantwoordelijk meer dan 59.000 zelfdodingen in de voorbije dertig jaar via mislukte oogsten die de boeren in diepe armoede duwen. Terwijl hoge temperaturen en lage neerslag een duidelijke impact hebben op de zelfdodingcijfers in het landbouwseizoen, blijken ze geen effect te hebben in andere periodes in het jaar.

Schokkend

“Het is schokkend dat duizenden mensen het zo moeilijk krijgen dat ze zichzelf iets aandoen”, zegt hoofdauteur Tamma Carleton. “Maar de bevinding dat de wanhoop economisch is, leert ons ook dat we er iets aan kunnen doen. Het juiste beleid kan duizenden levens redden.”

De studie toont aan dat de opwarming nu al een tol eist van de Indiase samenleving, zegt Carlton. Ze voorspelt dat die tol nog zal stijgen als de klimaatverandering zich doorzet naar de verwachte 3 graden tegen 2050.

De impact reikt ook verder dan enkel de landbouwsector, zegt Carleton. Mislukte oogsten leiden tot hogere voedselprijzen, minder werkgelegenheid in de landbouwsector en zetten spaarcenten van gezinnen onder druk.

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij Tele-Onthaal (106 of www.tele-onthaal.be) of de Zelfmoordlijn (1813 of www.zelfmoord1813.be).

take down
the paywall
steun ons nu!