Opinie - Aaron Ooms

Een kwakkelende zomer behoeft geen koude douche

Laat ons hopen dat Michel en zijn ploeg zich dit weekend even echt lieten onderdompelen in Boom, op Tomorrowland. The people of tomorrow gaan rotsvast voor het welzijn van alle volgende generaties. Laat het een les zijn voor onze regering zodat ze na dit weekend opnieuw aan tafel gaan zitten en opnieuw beginnen.

maandag 31 juli 2017 13:21
Spread the love

Meer tijdelijke, deeltijdse of laag verloonde jobs. Meer flexibilisering, versoepeling van de nachtarbeid én een verlaging van de (bruto)minimumlonen. Ziedaar het recept van deze regering voor de toekomst. Oh ja, en na een leven lang shitcontractjes, waarbij jongeren al te vaak twee jobs zullen moeten combineren om rond te komen is er nog een lager pensioen. Maar ook dat lossen deze ministers op: ga gewoon wat bijklussen als je niet rondkomt. Ziedaar het project dat ons zekerheid moet bieden.

“Ja maar, we zijn wel rechtvaardig, hé”, toeterden Michel en co woensdag met een brede glimlach. “We heffen immers 0,15% op een effectenrekening van meer dan 500.000 euro.” Was het niet zo pijnlijk, dan zouden we er nog mee kunnen lachen. Een pensioen voldoende om het rusthuis te betalen of een gezondheidszorg waarbij niemand nog de dokter uitstelt omdat het te duur of te lang wachten is: dat is rechtvaardig. Niets daarvan. Het is opnieuw ieder voor zich.

Dat heeft de CEO van Neuhaus, Ignace Van Doorselaere, alvast begrepen. Hij vindt het in een bijdrage in De Morgen alvast onbegrijpelijk dat hij 0,15 procent van zijn, duidelijk aanzienlijk, vermogen moet bijdragen. Zonder schaamte appelleert hij aan de regering om ‘zijn’ vruchten toch niet naar vermogen te laten bijdragen. Wat een complete wereldvreemdheid. Wat een arrogantie. Reden voor iedereen die om onze toekomst geeft om Neuhaus voortaan met een grote bocht te mijden.

Gewone mensen

De voorbije drie jaar onder de regering Michel hebben ‘gewone mensen’ 6 miljard euro meer betaald. In extra belastingen, btw en accijnzen met daarbovenop nog een pak besparingen in de pensioenen en de ziekteverzekering. Niet meteen kosten waar de heer Van Doorselaere van wakker zal liggen, maar bijzonder veel mensen wél. Nu is de kans bijzonder klein dat het daar stopt. De rekening is vandaag duidelijk: er komt een nieuw salvo aan.

Niet toevallig repten Michel en co tijdens hun persconferentie met geen woord over hoe ze dat zullen doen, die begroting op orde brengen. De ministers hadden het over ‘ongeveer neutraal’, de fractieleider van N-VA was alvast eerlijker: ‘dat zien we later wel’. Dat terwijl de regeringen er de mond van vol hebben dat jongeren verantwoordelijk moeten zijn, geen geld mogen uitgeven dat er niet is. De ironie.

Of het moet zijn dat straks de diamantairs – die er met hun lobby in geslaagd zijn om in hun sector met cash geld te blijven rollen – een duit in het zakje doen. In de nieuwe antiwitwaswet wordt voor hen immers een uitzondering gemaakt. Of het moet zijn dat multinationals, Neuhaus?, die door de eenzijdige lastenverlaging op hun wenken worden bediend – ter hulp zullen snellen.

Echte rechtvaardigheid betonneren en jongeren zekerheid bieden: met deze ministers zal het een illusie blijven. Een week geleden deed een groep jongeren in een open brief een oproep om onze sociale zekerheid onder de loep te nemen, uit te bouwen, aan te passen aan deze tijd en waar nodig te beschermen. Ze vroegen een eerlijk en open debat, voorbij de leugen dat besparen op mensen een samenleving op termijn beter maakt. Die jongeren willen het niet slechter hebben dan hun ouders. En terecht. De maatschappij is enkel rijker geworden, waarom zouden ze?

Maar door het vakkundig uithollen van onze samenleving met een ieder-voor-zich-ideologie ondergraven we vandaag al de toekomstige sociale veiligheid. Laat ons hopen dat Michel en zijn ploeg zich dit weekend even echt lieten onderdompelen in Boom, op Tomorrowland. The people of tomorrow gaan rotsvast voor het welzijn van alle volgende generaties. Laat het een les zijn voor onze regering zodat ze na dit weekend opnieuw aan tafel gaan zitten en opnieuw beginnen.

Aaron Ooms is voorzitter van Jongsocialisten.

take down
the paywall
steun ons nu!