Beschadiging van dorpen door overstromingen op het Caribische eiland Saint-Vincent (foto Desmond Brown/IPS

Centraal-Amerika krijgt amper steun voor klimaatbeleid

Centraal-Amerika krijgt amper internationale hulp om zich te wapenen tegen de klimaatverandering. Toch is het een van de meest kwetsbare regio’s ter wereld.

vrijdag 28 juli 2017 16:24
Spread the love

Centraal-Amerika kreeg van 2003 tot 2016 amper 0,7 procent van de wereldwijde klimaatfinanciering, goed voor 211 miljoen dollar. Of hoe van elke 100 dollar voor klimaatfinanciering slechts 70 cent naar Centraal-Amerika ging.

Dat blijkt uit een pas gepubliceerde studie van het Centraal-Amerikaanse studiecentrum Icefi en de Nederlandse organisatie voor ontwikkelingssamenwerking Hivos. Die maakten daarvoor gebruik van de gegevens van de Climate Funds Update.

Honduras is kwetsbaarste land

“Ook al is Centraal-Amerika bijzonder kwetsbaar voor de gevolgen van de klimaatverandering, de landen van de regio hebben nog geen stevige strategie om hiervoor meer middelen te mobiliseren”, zegt Icefi-onderzoekster Lourdes Molina.

Volgens de klimaatrisico-index van German Watch voor 1995-2015 is er geen land ter wereld meer kwetsbaar voor de klimaatverandering dan Honduras. Nicaragua staat op de vierde plaats, Guatemala op de tiende.

Honduras kreeg van 2003 tot 216 70 miljoen dollar, het grootste deel van het bedrag dat naar Centraal-Amerika ging. Nicaragua kreeg 32 miljoen dollar, Guatemala 13 miljoen.

Niet in klimaatakkoord van Parijs

In december 2015 vroegen de Centraal-Amerikaanse landen om in het Klimaatakkoord van Parijs als bijzonder kwetsbare regio te worden opgenomen, net zoals de kleine eilandstaten en de zogeheten minst ontwikkelde landen. Maar dat voorstel haalde de definitieve tekst niet, die de 196 landen vorig jaar in Parijs goedkeurden.

Een van de problemen bij de financiering van Centraal-Amerika is dat de toewijzingsprocessen traag verlopen.

Van alle middelen die voor de periode 2003 y 2016 waren toegezegd, is tot nog toe slechts 44 procent toegewezen voor specifieke projecten, zegt Molina.

Vooral mitigatie

Twee derde van de toegewezen middelen ging naar projecten voor mitigatie (projecten waarmee een land de klimaatverandering tegengaat of beperkt), het resterende derde ging naar adapatie (projecten waarmee een land zich aanpast aan gevolgen van klimaatverandering).

“De middelen voor mitigatie zijn wel groter, maar alles samen zijn de middelen ontoereikend om beide doelstellingen te bereiken”, zegt Molina. “De regio moet inspanningen leveren om meer middelen te mobiliseren.”

Groen Klimaatfonds

De Centraal-Amerikaanse regeringen zijn nu van plan om 400 miljoen dollar te vragen aan het Groen Klimaatfonds van de VN. Daarmee kunnen ze de gevolgen van de klimaatverandering in de zogeheten Centraal-Amerikaanse Droge Corridor aanpakken, die door Nicaragua, Honduras, El Salvador y Guatemala loopt. Daar wonen ruim 10 miljoen mensen, waarvan 60 procent in armoede.

De Caraïbische eilanden, die van 2003 tot 2016 285 miljoen dollar ontvingen, kennen een gelijkaardig probleem van onderfinanciering, zegt Molina.

De eilanden zijn bijzonder kwetsbaar voor de stijgende zeespiegel en voor extreme weerfenomenen.

take down
the paywall
steun ons nu!