Zinkende eilanden willen zetel in VN-Veiligheidsraad

De Malediven, een van de laagliggende kleine eilandstaten in de wereld, dreigen te verdwijnen door de zeespiegelstijging. De eilandengroep verstevigt de zeeweringen, zoekt internationale steun en heeft zich voor het eerst kandidaat gesteld voor de VN-Veiligheidsraad.

donderdag 27 juli 2017 13:21
Spread the love

De stijgende zeespiegel bedreigt niet alleen de Malediven, maar ook andere laaggelegen eilandstaten in de wereld en grote kuststeden zoals New York en Miami.

De voorspelde zeespiegelstijging is problematisch voor de Malediven, zegt ambassadeur Ahmed Sareer, de vertrekkende permanente vertegenwoordiger van de Malediven bij de VN. Hoewel de projecties verschillen, is volgens wetenschappers een stijging van ongeveer 90 centimeter voor het einde van deze eeuw mogelijk.

“Dat zou problematisch zijn voor de Malediven, de kleine eilandstaten en veel andere kustregio’s. We versterken onze zeewering momenteel om de gevaren te beperken, maar er is meer steun nodig”, zegt Sareer, minister van Buitenlandse Zaken. Een van de acties is het optrekken van een muur rondom de hoofdstad Malé.

Vanaf eind deze maand zendt het Amerikaanse tv-netwerk CBS onder de titel “Sinking Islands” en serie uit over eilanden die bedreigd worden door de zeespiegelstijging.

Tsunami

De Malediven tellen meer dan duizend koraaleilanden verspreid in de Indische Oceaan en zo’n 390.000 bewoners. In december 2004 werd de eilandstaat getroffen door een tsunami. Tientallen eilanden liepen toen ernstige schade op aan de infrastructuur, 14 eilanden moesten volledig geëvacueerd worden en 6 werden er verwoest. Nog eens 21 toeristeneilanden moesten hun voorzieningen sluiten.

Toch ontstegen de Malediven in 2011 de groep van Minst Ontwikkelde Landen (LDC’s). Momenteel voert het land campagne voor een niet-permanente zetel in de VN-Veiligheidsraad. Het is de eerste keer in de 51 jaar dat de Malediven lid zijn van de VN dat het land zich kandidaat stelt.

In de afgelopen 25 jaar kwamen er slechts 6 kleine eilandstaten in de Veiligheidsraad, uit 125 gekozen leden. Sinds januari 2015 zijn de Malediven voorzitter van de Alliantie van Kleine Eilandstaten (Aosis), een coalitie van 39 landen die in 1990 werd opgericht. Van die 39 landen zijn er 37 lid van de VN. De Malediven werken al vanaf januari 2008, tien jaar voor de verkiezingen, aan hun kandidatuur.

Sareer zegt dat de Malediven een “fris en uniek perspectief meebrengen ten opzichte van oude uitdagingen.” Niet-traditionele veiligheidsdreigingen zijn volgens hem net zo belangrijk als de traditionele veiligheidsdreigingen in de wereld van vandaag, en vragen om multidimensionale oplossingen.

Klimaatvluchtelingen

Palitha Kohona, de voormalige permanente vertegenwoordiger van Sri Lanka bij de VN, zegt dat de Malediven een trendsetter kunnen zijn voor de kleine eilandstaten, die in staat gesteld moeten worden een rol te spelen bij de VN. “Zij kampen met problemen die van wereldwijd belang zijn. Het is in alle opzichten onwenselijk dat de Veiligheidsraad steeds meer een plaats wordt van de sterken en machtigen.”

Hij wijst er ook op dat de Malediven in een goede positie zijn om bewustwording te bevorderen over klimaatverandering, de opwarming van de aarde en de stijgende zeespiegel. Deze bedreigingen voor het voortbestaan van de mensheid kunnen heel goed uitmonden in wereldwijde bedreigingen van de vrede en veiligheid, zegt Kohona.

Momenteel heeft de vluchtelingenstroom al een destabiliserend effect in Europa. Vluchtelingenstromen als gevolg van de klimaatverandering kunnen een grote bedreiging zijn voor de vrede en veiligheid en om actie vragen van de VN-Veiligheidsraad. “Die actie kan beter vooraf ondernomen worden, en niet pas nadat de catastrofe heeft plaatsgevonden.”

take down
the paywall
steun ons nu!