Nieuws, Wereld, Samenleving, Politiek, België, Brussel - Vluchtelingenwerk Vlaanderen

Dood van een jonge migrant in Brussel: hoeveel drama’s nog voor we reageren?

Omar, vermoedelijk 17 jaar, stierf afgelopen zaterdag in Brussel. De jongen uit Soedan overleed aan het Brusselse Noordstation toen hij onder een bus van reismaatschappij Flixbus ging hangen. Hij probeerde op deze manier het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Kort na het vertrek is hij gevallen en overreden. CIRÉ, Dokters van de Wereld en Vluchtelingenwerk Vlaanderen herhalen hun voorstel om een Onthaal- en Oriëntatiecentrum voor migranten te openen om een Belgisch Calais te vermijden.

dinsdag 25 juli 2017 16:52
Spread the love

De dood van Omar lijkt sterk op een van de vele tragische gebeurtenissen uit de jungle van Calais. Maar deze keer gebeurde het in Brussel, in het hart van België. Vandaag leven honderden migranten, zoals Omar, op straat rond het Noordstation en in het Maximiliaanpark zonder voedsel, verzorging, degelijke opvang of correcte informatie over hun statuut.

“Willen we een Belgisch Calais vermijden, dan moeten we nu ingrijpen”, zo luidde het vorige week donderdag bij Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ en Dokters van de Wereld. Vandaag herhalen de organisaties krachtig deze oproep. “Het is ondenkbaar dat we de situatie laten bij wat ze is. De overheid heeft de plicht te helpen, te beschermen en te informeren.”

Als we tot een duurzame oplossing willen komen voor de opvang van deze migranten, dan moeten we een Onthaal- en Oriëntatiecentrum voor migranten openen. “Dit is een plek waar ze onderdak, voedsel, medische hulp en degelijke informatie over hun rechten én plichten krijgen.”

De organisaties vragen ook dat de Belgische overheid doortastender onderhandelt met het Verenigd Koninkrijk over deze problematiek. Ondertussen moet België zijn verantwoordelijkheid opnemen en mensen een uitweg uit deze clandestiene situatie bieden. 

Het voorstel van de ngo’s werd vrijdag 14 juli bezorgd aan alle betrokken beleidsverantwoordelijken en overheidsdiensten. Ze wachten nog altijd op een antwoord. Vluchtelingenwerk Vlaanderen, CIRÉ en Dokters van de Wereld staan paraat om hulp te bieden en hiervoor samen te werken met de overheid. Laten we vooral niet wachten tot er een nieuw drama gebeurt.

take down
the paywall
steun ons nu!