Oliebedrijven voor rechter om zeespiegelstijging

Drie lokale overheden in de Verenigde Staten hebben tientallen olie-, gas-, en steenkoolbedrijven aangeklaagd omdat ze compensatie willen voor de kosten die de zeespiegelstijging veroorzaakt. Het gaat onder meer om BP, Chevron, Exxon Mobil, Shell en Total.

donderdag 20 juli 2017 12:14
Spread the love

De districten San Mateo en Marin, en de stad Imperial Beach, allemaal in Californië, klagen de oliebedrijven in afzonderlijke rechtszaken aan, melden Amerikaanse media.

Ze stellen dat de bedrijven al bijna vijftig jaar weten dat hun activiteiten en producten leiden tot vervuilende CO2-uitstoot die een stijging van de zeespiegel veroorzaakt. Deze stijging brengt openbare en particuliere bezittingen in gevaar en tast het recht van de inwoners van Californië op gezondheid, veiligheid en vrede aan.

“Dit is een moment zonder precedent als het gaat om procesvoering op het gebied van klimaat”, zegt Sophie Marjanac, jurist bij milieuorganisatie ClientEarth. “Wereldwijd worden zaken aangespannen tegen bedrijven en regeringen die verantwoordelijk zijn voor CO2-uitstoot.”

Vervuiler betaalt

De lokale overheden eisen dat de vervuilers opdraaien voor kosten die de zeespiegelstijging veroorzaakt. Het gaat dan onder meer om wegen die overstromen en schade aan huizen.

Ze doen een beroep op de wetgeving op het gebied van overlast en nalatigheid, en voor het eerst ook die op het gebied van productaansprakelijkheid. Deze wetten beschermen consumenten tegen producten die gevaarlijk zijn.

Ze stellen ook dat de bedrijven al jarenlang wisten van de gevaren van hun producten, maar niets ondernamen, hun productie zelfs uitbreidden en regelgeving op dit gebied ondermijnden.

take down
the paywall
steun ons nu!