De plastic planeet, formerly known as de aarde

8,3 miljard ton of het gewicht van 25.000 Empire State Buildings in New York. Dat is de hoeveelheid plastic die tot nu toe geproduceerd werd. De massaproductie van plastic ontstond na de Tweede Wereldoorlog, maar de helft van alle plastic werd de voorbije dertien jaar gemaakt.

donderdag 20 juli 2017 14:04
Spread the love

Ongeveer 30 procent van het geproduceerde plastic wordt nog altijd gebruikt. Van die andere 70 procent werd 9 procent gerecycleerd. Nog eens 12 procent werd opgestookt. De rest, 79 procent, ligt ergens op een stortplaats. Als je al dat afval op één plaats zou verzamelen, kan je er een land ter grootte van Argentinië mee bedekken. Aan dat tempo zal er in 2050 een plasticafvalberg van 12 miljard ton over de aarde verspreid liggen. Dat is het gewicht van 12 miljard gemiddelde auto’s. 

Volgens de auteur van de studie waarin deze cijfers staan, Roland Geyer van de Universiteit van California, is vooral het cijfer over de groei van de plastic-industrie verontrustend. We lijken nog maar aan het begin te staan van het ‘plastictijdperk’.

Geyer zelf gelooft niet in recyclage. Het is namelijk veel te goedkoop om gewoon gloednieuwe plastic te produceren en recycleren is heel moeilijk omdat er zoveel verschillende soorten plastic zijn. Dat plastic op basis van petroleum ooit vervangen wordt door bioplastic verwacht hij ook niet. Er is – zeker met de komst van groene energie – voldoende petroleum en de ecologische impact van bioplastics mag ook niet onderschat worden. De productie van gewassen wordt best voorbestemd voor voeding.

De oplossing lijkt dus te zijn: minder plastics consumeren. In heel wat landen zijn plastic zakken nu al verboden. Marokko verbande de plastic zak vorig jaar al. Tot dan werden er elk jaar maar liefst 26 miljard zakken uitgedeeld. In Vlaanderen lag dat voorstel op tafel. Maar Open Vld verzette zich er tegen. 

take down
the paywall
steun ons nu!