‘Regering vergist zich: niet uitgaven maar inkomsten zijn het probleem’

Het begrotingsevenwicht wordt op de lange baan geschoven. Ondanks de jaren van besparingen is het nog lang niet in zicht. Eind deze maand wil premier Michel de begrotingscontrole van dit jaar en de begroting van volgend jaar afkrijgen. Ondertussen vliegen de ballonnetjes in het rond (naast het stilaan klassieke boerkinidebat in tijden van politieke spanning). Bij de christelijke arbeidersbeweging zijn er niet gerust in. “We vrezen dat het begrotingsdebat zal gebruikt en misbruikt worden om het neoliberale beleid nog te versterken”, klinkt het.

vrijdag 14 juli 2017 14:55
Spread the love

Volgens Peter Wouters, de nieuwe voorzitter van Beweging.net, legt de regering de accenten fout. “De focus ligt eenzijdig op de uitgaven. Maar er is al voldoende bespaard. Nu moet er eindelijk gekeken worden naar de inkomsten uit vermogens en de fiscale constructies van de grote bedrijven”, zegt Wouters.

Je zou het niet meteen zeggen als je afgaat op de alarmerende berichten, maar de sociale zekerheid toont een positief saldo. “De sociale zekerheid ontspoort? Nee hoor, die is netjes onder controle. Als je kijkt naar de evolutie van de uitgaven als percentage van het BBP wordt er zelfs een daling verwacht tegen 2020. En dat in volle vergrijzing”, zegt Jean Hermesse van de CM.

Er werd al veel bespaard in de sociale zekerheid. In de gezondheidszorg werd de groeinorm ingeperkt en werd daar bovenop nog eens 902 miljoen euro weggesneden. “Dat raakt onvermijdelijk de patiënten”, klinkt het.

Wie wil weten waarom de begroting ondanks die besparingen toch in het rood blijft, moet in de richting van minister van Financiën Johan Vanovertveldt kijken. “De taxshift is voor 58 procent of 6,6 miljard euro ongedekt. Dat zegt de Nationale Bank. Wie zal dat betalen? Toch niet weer de werknemers?”, zegt ACV-voorzitter Marc Leemans.

Nul belastingen

Om de begroting rond te krijgen, moet er volgens de christelijke arbeidersbeweging in de richting van een eerlijke fiscaliteit gekeken worden. Leemans: “Belast elke euro progressief. Of die nu via transpiratie of speculatie verdiend werd. Belast alle meerwaarden. Ook de reële huurinkomsten. En snoei in de aftrekken van de vennootschapsbelasting. Meer dan de helft van de bedrijven betaalt nu al nul belastingen.”

Het ACV ergert zich ook aan de vele manieren waarop de financiering van de sociale zekerheid ondergraven wordt. “Door ecocheques om te zetten incash of door de car for cash worden steeds meer gaten geslagen in de financiering van de sociale zekerheid”, zegt Leemans. De werknemer krijgt een nettoloon maar de werkgever betaalt daar weinig of geen sociale bijdragen bovenop.

Het plan om de minimumlonen voor jongeren te verlagen is daar een mooi voorbeeld van. De regering wil de lonen van min-21ers verlagen met 18 procent. Maar dat zou hen netto niets kosten, klinkt het. Alleen moeten daarvoor wel de bijdragen verlaagd worden. “Het resultaat is dat de maatregel 20 miljoen euro zou opbrengen, maar wel 40 miljoen euro kost”, zegt Marie-Hélène Ska van het ACV.

take down
the paywall
steun ons nu!