Nieuws, Samenleving, België, Lokaal, Antwerpen -

Topsportclubs paraderen mee op 10de editie Antwerp Pride

Voor het eerst gaat er een aantal professionele topsportclubs meestappen bij de Antwerp Pride op zaterdag 12 augustus 2017 met onder meer een forse delegatie van Royal Antwerp FC, Beerschot Wilrijk en de Antwerp Giants.

donderdag 6 juli 2017 08:56
Spread the love

Ook Politie Antwerpen zal dit jaar geüniformeerd weer mee paraderen in de stoet van Antwerp Pride 2017, zij aan zij met de Rainbow Cops Belgium, de agenten van Roze in Blauw Nederland en een vertegenwoordiging van de moslimgemeenschap.

Wat tien jaar geleden begon als een bescheiden evenement om de problematiek van holebi’s in de samenleving aan te kaarten, is uitgegroeid tot een jaarlijks gebeuren dat meer dan honderdduizend sympathisanten aantrekt. Antwerp Pride-voorzitter Bart Abeel is opgetogen dat professionele topsportclubs dit jaar meelopen: “Want vaak is homoseksualiteit in de wereld van de topsport nog een taboe. Dat deze clubs meestappen in de parade is een duidelijk signaal dat deze sporters diversiteit wel omarmen.”

Dansfestival

Het holebi- en transgenderfeest Antwerp Pride is dit jaar aan zijn tiende editie toe en zet dat in de kijker met een retrospectieve expo in het Felixarchief. Het culturele luik van Antwerp Pride en het Antwerp Queer Arts Festival breidt trouwens uit naar onder meer het MAS en ook in de Pride Parade zelf zullen nog meer organisaties dan voorheen meestappen.

De kernactiviteiten van Antwerp Pride vinden dit jaar plaats van donderdag 10 tot en met zondag 13 augustus 2017 met achtereenvolgens een eerste feestje op de Draakplaats, een symposium rond inclusiviteit, de Pride Parade op en rond de Scheldekaaien, het dansfestival Love United aan het Steen, een reeks clubfeestjes en het slotfestival op de Grote Markt. Op dat laatste evenement worden onder meer Liliane St. Pierre, Belle Perez en Army of Lovers verwacht.

Arts Festival

De Antwerp Pride is de voorbije tien jaar verbreed naar de hele holebi- en transgendergemeenschap en heeft kunst en debat tot essentiële elementen van het festival verweven. Enkele dagen voor de eigenlijke Antwerp Pride gaat het Antwerp Queer Arts Festival al van start. Curator van dienst is muzikant en performer Gregory Frateur. In het MAS komen video-installaties, Cinema Cartoon’s organiseert een filmfestival en met muziektheater Transparant werd de productie ‘Het Kanaal’ ontwikkeld, een verhaal over een ontmoeting tussen een transgender en een vluchteling.

Symposium

In samenwerking met het Roze Huis organiseert Antwerp Pride op vrijdag 11 augustus 2017 een symposium met als thema ‘From strangers tot alllies’. Een titel die de evolutie van de voorbije tien jaar op vlak van holebi- en transgenderthema’s perfect samenvat. In verschillende panels zal gediscussieerd worden over hoe diversiteit verbeterd kan worden in verschillende geledingen van de samenleving. En omdat het extra feest is duurt het Closing Festival op zondag op de Antwerpse Grote markt een uurtje langer waar het stadhuis voor de gelegenheid trouwens zal uitgelicht worden in de regenboogkleuren.

Het volledige programma van Antwerp Pride 2017 staat vanaf vandaag online via de link www.antwerppride.com. 

take down
the paywall
steun ons nu!