Opinie, Politiek, België - Jan Vermeersch

Open brief aan John Crombez: “Hoog tijd dat links zich herbront”

Een open brief aan Sp.a-voorzitter John Crombez: "Links is echt wel aan herbronning toe, er is teveel inteelt geweest waardoor velen van de mandatarissen nu echt wel de volledige voeling met de werkmens onderweg is kwijtgespeeld."

donderdag 6 juli 2017 14:03
Spread the love

Beste Voorzitter, beste John,

Ik meende mij te herinneren dat links altijd heeft gestaan voor de werkmens onder ons. Ze hebben ons de sociale zekerheid gegeven, ze gaven ons het betaald verlof en zorgden ervoor dat leven wat menselijker werd. Maar links is echt wel aan herbronning toe, er is teveel inteelt geweest waardoor velen van de mandatarissen nu echt wel de volledige voeling met de werkmens onderweg is kwijtgespeeld.

Als je opgroeit in een beter midden is het ergens normaal dat je geen armoede hebt gezien. Ik neem ze niets kwalijk hoor, het is nu eenmaal niet het kind zijn schuld waar het in opgroeit. Maar als je opgroeit in politieke middens is het normaal dat je interesse voor politiek wel wat meer zal zijn dan Jan modaal.
En daar liep het net fout – denk ik. Kindjes worden groot en net zoals ieder verantwoordelijke moeder en vader wil je dat kinderen de best mogelijke toekomst krijgen. En dan kan het al eens gebeuren dat je ze helpt in het zoeken naar hun toekomst, dat je je vriendenkring gebruikt, je eigen netwerk om ze aan een zo goed mogelijke job te helpen.

Op zich niets verkeerd mee als je het mij vraagt. Maar als je dat in de politiek doet heeft dat met tijd zijn gevolgen. Je kinderen worden geduwd in een leven waar rijkelijk wordt verloond en waar zitpenningen, etentjes en wagen met chauffeur de normaalste zaak van de wereld zijn.

Dus kan je niet echt verwachten dat ze weten wat het is om rond te komen met een leefloon, een werkloosheidsuitkering of één of ander vervangingsinkomen. Nochtans allemaal dingen die door hen zelf in het leven zijn geroepen en waar hun ouders ferm voor hebben moeten vechten.

Maar tijd gaat snel en een soort leven wordt snel als gewoon ervaren. Dus kan het gebeuren dat je dan uitspraken doet alsof een porche en 6.000 euro per maand een redelijke verloning zijn.

Waar je dan helemaal niet bij stil staat is het feit dat je door zo’n uitspraken te doen veel van je aanhang tegen het hoofd stoot. En dan vooral in de linkse contreien. Mensen begrijpen dit soort uitspraken niet, vinden ze niet reëel, vinden ze aanstootgevend.

Het is meer dan hoog tijd dat links zich herbront, en ofwel al deze met de gat in de boter gevallen politici een lesje dagelijks leven aanleert. Ofwel vervang je ze door mensen die wel nog weten wat een broodje kost, die wel nog weten wat het is als je auto eens een onderhoudsbeurt nodig heeft. Die wel nog weten en beseffen hoe moeilijk de buurman het heeft die net zijn vrouw verloor en onverwacht een kleine 5.000 euro moest ophoesten om zijn lieve vrouw een menswaardig afscheid te geven.

Beste John, wat mij betreft ben je goed begonnen, dan een beetje afgezwakt, om nu opnieuw de draad op te pakken en woord naast daad te zetten. Maar het gaat te traag, vééééél te traag beste voorzitter.

Politiek is een microbe die je hebt of niet hebt, teveel van je naaste omgeving is enkel uit op de verloning, de status de macht. Met uiteraard uitzonderingen die echt nog het rode hart op de juiste plaatse hebben. Maar ze zijn schaars aan het worden, of nemen afscheid omdat ze de pensioenleeftijd hebben bereikt. En dan sta je daar met een veld rond je die de voeling ergens te velde is kwijtgespeeld, probeer dan maar eens schoon schip te maken.

Ik benijd je job zeker niet, het moet ergens wel frustrerend zijn om tegen de kaai op te vechten. Maar je bent gestart met de grote kuis en soms denk ik dat je de ene kast uitkuist om te verzetten naar de andere kast.

Nochtans beseffen velen van ons wel wat je al hebt gedaan en waar je mee bezig bent. Maar het gaat te traag en we hebben de publieke opinie tegen dankzij deze rechtse regering.

Maar ik zou zeggen begin bij het begin, en wijs er onze goedbetaalde mandatarissen op dat zo’n soort uitspraken, hoe goed ook bedoeld, helemaal verkeerd overkomen. Zolang ze dat niet snappen zal de buitenwereld ze blijven bekijken met argwaan en ongeloof. Zo kom je niet geloofwaardig over, en één zo’n uitspraak maakt het werk van maanden in een dag kapot.

Politieke vernieuwing beste John begint niet bij de leden! Maar begint binnen in de partij, zolang je daar geen schoon schip maakt zullen leden blijven afhaken. En nee, het is niet eerlijk dat wij de klappen van de PS zo moeten ondergaan. Maar het is zeker ook ongepast om nu openlijk de PS de rug toe te keren, met messen te steken en ontslagen te vragen …. Want als we heel eerlijk zijn, zijn wij ook al jaren in het zelfde bedje ziek, net als alle andere partijen die nu hoog oplopen door te doen alsof! Ik ben niet vergeten dat het door de PS komt dat sp.a heeft kunnen meeregeren en dat wij jaren op het electorale succes van mensen als Di Rupo hebben kunnen meedoen.

Je zo openbaar afkeren omdat de opinie dat wil, is mijns inziens verkeerd! De opinie wordt dagelijks bepaald door de N-VA, moeten wij daarom stoere praat verkopen om toch maar een paar overlopers terug te halen? Nee beste voorzitter, mijn bescheiden mening zegt me dat we vooral socialist moeten blijven. Beginnen waar het ooit startte, de ideologie opnieuw opnemen en rechtsvoor je kijken links afslaan en doorgaan. Maar vooral achter je kijken als iedereen mee is.

Ik wilde dit gewoon even kwijt, omdat ik alle bagger op het internet zo beu ben geworden. Veel van die bagger is zever maar veel van die bagger begrijp ik ook, we hebben de perceptie tegen, maar hebben het deels zelf in de hand gewerkt. Wij moeten terug de partij worden die instaat voor de minstbedeelden, de vluchtelingen de behoeftigen! En niet het dagblad willen halen door vluchtelingen met veel machtsvertoon te gaan oppakken omdat dat goed bekt en verkoopt in de pers.

PS: ik hoop echt dat er ooit eens een congres komt waar wordt geluisterd naar de achterban, een congres die niet de eigen voorstellen van de studiedienst erdoor wil duwen. Maar een waar achteraf onze studiedienst mee aan de slag kan.

In jullie ogen misschien de verkeerde wereld maar volgens mij de enige juiste.

Alvast een verdiende en prettige vakantie gewenst,

Jan Vermeersch

take down
the paywall
steun ons nu!