Nieuws, Wereld, Europa, Economie, Milieu, Samenleving, Politiek -

Wat er op het spel staat tijdens de G20 in Hamburg

Vrijdag 7 juli gaat de G20 van start in de Duitse stad Hamburg. Zowel op de top zelf als in de straten staat behoorlijk wat op het spel.

woensdag 5 juli 2017 16:03
Spread the love

Stellen dat de G20 in een gespannen sfeer zal van start gaan, is wellicht een understatement. De grootste pretbederver van dienst is de Amerikaanse president Donald Trump, die openlijk breekt met de historische G20-consensus.

Die consensus bestaat erin dat de G20 verzet aantekent tegen iedere vorm van protectionisme en vrijhandel stimuleert. Door uit het TTP-verdrag te stappen – waar sommige leden van de G20 deel van uitmaken – en door het idee van importtaksen voor buitenlandse goederen op tafel te leggen, gooit Trump de G20-consensus in de vuilbak. Dat is zeer tegen de zin van andere G20-landen die natuurlijk de grootste slachtoffers dreigen te worden van Trumps protectionisme.

Parijs

Ook klimaat is een heikel agendapunt. Het was de ambitie van Angela Merkel om de negentien andere leden van de G20 op één lijn te krijgen tegenover de VS als het op klimaat aankwam. Onder meer de Canadese premier Trudeau was één van haar belangrijkste bondgenoten op dat vlak tijdens de G7 die in mei doorging. Maar het lijkt erop dat Merkel steeds verder geïsoleerd raakt met haar klimaatpolitiek.

Trudeau wil zich tijdens deze top bescheidener opstellen tegenover Trump, zo bericht de Duitse krant Der Speigel. Hij wil het niet per se over klimaat hebben, maar wel over “energiekwesties”. Ook Groot-Brittannië is er vooral op gebrand om een goede relatie te onderhouden met Trump, en wil een discussie over klimaatpolitiek vooral vermijden. Idem voor Japan dat met een escalerende situatie rond Noord-Korea veel baat heeft bij een goede relatie met de VS. China, India en de EU willen dan weer blijven vasthouden aan het klimaatakkoord van Parijs.

Rally

Een ander punt dat aandacht zal opeisen, is de verstandhouding tussen de VS en Rusland. Om meerdere redenen zullen de schijnwerpers gericht zijn op de verstandhouding tussen Trump en Poetin. Trump ligt immers in eigen land nog steeds onder vuur omwille van de vermeende Russische inmenging tijdens de presidentsverkiezingen. Tegelijk keurde de Amerikaanse senaat recent nog een reeks sancties goed tegen Rusland.

Ook rond de Turkse president Erdogan staan de zenuwen nogal gespannen. Erdogan had aangekondigd dat hij in de marge van de G20 een rally wilde houden in Hamburg om in Duitsland residerende Turken toe te spreken. Hamburg heeft die meeting verboden, maar het is lang niet zeker of Erdogan zich daaraan zal houden. Er wordt ook gevreesd voor confrontaties tussen Turken en Koerden in de straten van Hamburg.

Yes we camp

Ondertussen zien de inwoners van Hamburg de grootste politieoperatie uit de geschiedenis van hun stad met lede ogen aan. Hamburg is momenteel letterlijk een bezette stad. Niet minder dan twintigduizend agenten zijn ingezet om de aangekondigde protesten de kop in te drukken. Kosten noch moeite worden daarvoor gespaard. De politie voerde deze week huiszoekingen uit bij activisten, zet meer dan veertig waterkanonnen in, voert grenscontroles uit en zet permanent een helikopter in.De waterkanonnen van de politie tijdens de G20

Dat de politie er behoorlijk zenuwachtig bijloopt is trouwens niet helemaal onterecht. Reeds maandenlang wordt in Duitsland en daarbuiten gemobiliseerd om te protesteren tegen de G20. Er worden activisten uit Frankrijk, Griekenland, Italië, Nederland, België, Noorwegen en Zweden verwacht en vanuit de krakersbeweging in Hamburg klonk het dat tijdens de grote betoging zaterdag “het grootste black block ooit” zal meewandelen.

Of dat effectief zo zal zijn, valt natuurlijk sterk te betwijfelen. Maar zeker is wel dat er tijdens de grote betoging van aankomende zaterdag toch zeker honderdduizend mensen verwacht worden. De dag ervoor, vrijdag 7 juli dus, zullen rond de top verschillende blokkades en directe acties plaatsvinden.

Afgelopen zondag, ruim drie dagen voor aanvang van de G20, vond de eerste betoging plaats tegen de G20 in Hamburg. Ruim tienduizend mensen wandelden toen door de straten van Hamburg. Het is ook vanaf zondag dat de eerste activisten toekwamen. Er was hen een camping beloofd, maar daar stak de politie een stokje voor.

De camping van de activisten werd manu militari ontruimd, en sindsdien vindt een kat-en-muisspelletje plaatsen tussen activisten en agenten. In tuintjes en kleine parkjes worden geïmproviseerde campings opgezet om daarna weer ontruimd te worden. Ondertussen hebben ook een kerk en een theater reeds de deuren opengezet voor overnachtende betogers. Het blijft echter de vraag hoe Hamburg de overnachting van de actievoerders die nog moeten toekomen zal organiseren.
Gisterenavond vond de actie ‘Reclaim the Streets’ plaats. Actievoerders en buurtbewoners organiseerden op straathoeken en pleinen kleine feestjes om de ruimte die de politie massaal ingenomen heeft, opnieuw toe te eigenen. Ondanks het feit dat alles rustig en vredevol bleef, rukte de politie toch massaal uit en werd het waterkanon ingezet. Dat belooft voor de komende dagen.

 

DeWereldMorgen.be zal vanaf morgen live verslag uitbrengen vanuit Hamburg. Check onze website, Facebook en Twitter voor updates!

take down
the paywall
steun ons nu!