BTB in actie.
Nieuws, Samenleving, Cultuur, België -

Prijs voor de democratie 2017 gaat naar Frank Moreels (BTB)

Frank Moreels mag zich de winnaar noemen van de Prijs voor de Democratie 2017. Als voorzitter van de Europese Transportvakbond, voorzitter van BTB-ABV en Federaal Secretaris Transport / Logistiek krijgt hij de prijs "voor de niet aflatende strijd en acties tegen de georganiseerde sociale dumping". De prijs Jaap Kruithof 2017 gaat naar schrijfster en activiste Anja Meulenbelt, "het feministisch icoon van de Lage LAnden, een veterane van de Tweede Feministische Golf", klinkt het oordeel van de jury.

dinsdag 4 juli 2017 17:15
Spread the love

“Voor de niet aflatende strijd en acties tegen de georganiseerde sociale dumping dat niet alleen de arbeidsmarkt ontwricht, maar ook de samenleving”, zo klinkt de argumentatie voor de winnaar van de Prijs voor de Democratie 2017. En die winnaar is Frank Moreels, sinds vorig jaar de nieuwe voorzitter van de Europese Transportvakbond (ETF) en daarnaast draagt hij de titels: voorzitter van BTB-ABVV en Federaal Secretaris Transport / Logistiek. 

Moreels verwierf bekendheid vooral sinds 2007, toen hij als federaal BTB-secretaris verantwoordelijk werd voor de vakgroep wegvervoer en logistiek. Als Europese voorzitter wil hij nu nog meer de nadruk leggen op de strijd tegen sociale dumping. “De race to the bottom, die niet alleen in het wegvervoer maar ook in de luchtvaart en de maritieme sectoren woedt, moet gestopt worden”, zegt Moreels. In de praktijk wil hij hiervoor naast het traditionele lobbywerk ook meer en meer gebruik maken van digitale kanalen. 

De uitreiking van de Prijs voor de Democratie 2017 vindt op vrijdag 21 juli op het Walter De Buckplein in Gent tijdens de Gentse Feesten plaats. De prijsuitreiking is een initiatief van Democratie 2000 en Trefpunt vzw, ingesteld in 1992 na het democratische debacle van ‘zwarte zondag’ op 24 november 1991. Daarbij bleek toen dat de politieke democratie zeer broos was en verdedigd moest worden door alle democraten tegen extreem-rechtse, populistische en anti-politieke stromingen in. De bedoeling van de jaarlijkse Prijs voor de Democratie is om een individu of een organisatie te bekronen, die zich heeft onderscheiden in inzet en initiatief op één van de belangrijke thema’s in de voortdurende strijd voor de democratie. Een democratische samenleving kan niet blijven bestaan zonder de voortdurende activiteit van vele democratische burgers. 

Prijs Jaap Kruithof 2017

En dan hebben Democratie 2000 en Trefpunt vzw nog een prijswinnaar bekendgemaakt vandaag. De winnaar van de Prijs Jaap Kruithof 2017, en dat is schrijfster, feministe en activiste Anja Meulenbelt. Ze publiceerde veertig boeken – waaronder haar nieuwste Feminisme. Terug van nooit weggeweest – en is “het feministisch icoon van de Lage Landen, een veterane van de Tweede Feministische Golf”. Ze is zeer kritisch voor het nieuwe modieuze – lifestylefeminisme, maar ook voor de klassieke linkse partijen. Daarnaast is ze actief in de gezondheidszorg in Gaza uit solidariteit met het Palestijnse volk en maakt ze zich druk om de verdere uitholling van mensenrechten, altijd en overal. En dus komt ze op voor de rechten van vrouwen, holebi’s, migranten en vluchtelingen. 

In haar nieuwste boek schrijft Meulenbelt: “Voor feministen is dé hamvraag niet langer alleen: wat is goed voor vrouwen? We moeten ons ook afvragen in wat voor wereld we willen leven?” Haar boek gaat er dus ook over dat “wanneer we werkelijk een rechtvaardige maatschappij willen, we in moeten zetten op radicale gelijkwaardigheid en een radicaal standpunt over de samenleving zoals we die willen. Dat betekent dat het feminisme meer moet zijn dan individuele keuzes voor de prettigste leefstijl. Het moet zich inzetten over de eigen grenzen heen. Feminisme moet samenwerken. Net als de socialisten dat moeten. En de anti-racisten. En de mensen van het milieu. En dat we ook internationaal moeten denken. En weerstand moeten bieden tegen populistisch en islamofoob rechts.”

De Prijs Jaap Kruithof werd acht jaar geleden, na de dood van moraalfilosoof Jaap Kruithof ingesteld. Telkens wordt een radicale denker of sociale beweging bekroond ter nagedachtenis van het radicale denken en de strijd voor maatschappelijke verandering van Jaap Kruithof. Ook deze prijs wordt op 21 juli op het Walter De Buckplein in Gent tijdens de Gentse Feesten uitgereikt. 

take down
the paywall
steun ons nu!