(c1.staticflickr.com)
Nieuws, Wereld, Europa, Milieu, België -

Klimaatverandering speelde rol in recente hittegolf

Wetenschappers bevestigen dat de klimaatverandering een belangrijke rol heeft gespeeld in de uitzonderlijke temperaturen die grote delen van Europa in hun greep hielden in juni 2017.

dinsdag 4 juli 2017 17:23
Spread the love

De extreem hoge temperaturen van juni 2017 gingen onder meer gepaard met grootschalige bosbranden. In Portugal kwamen daarbij minstens 64 mensen om en vielen meer dan 200 gewonden. Een grote brand in Spanje dreef meer dan 1.500 mensen uit hun huizen en in Frankrijk, Zwitserland en Nederland waren afgelopen maand hitte-actieplannen van kracht.

De klimaatverandering maakt de intensiteit en frequentie van dergelijke extreme hittegolven veel hoger in Europese landen, blijkt uit een analyse van World Weather Attribution, een internationale coalitie van klimaatwetenschappers en meteorologen. De kans op hittegolven is minstens dubbel zo hoog in België, minstens vier keer zo hoog in Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Engeland, en minstens tien keer zo hoog in Portugal en Spanje.

Vaker en intenser

Volgens Friederike Otto, onderzoeker aan de Universiteit van Oxford liggen de resultaten van de analyse in lijn met de steeds warmere zomers en toenemende frequentie en intensiteit van hittegolven. Bovendien duiken die hittegolven steeds vroeger en later in het seizoen op.

“Hitte kan dodelijk zijn – met name voor erg jonge kinderen en ouderen”, zegt Otto. “Deze analyse, die extreem weer in verband brengt met de klimaatverandering, toont dat hittegolven in Europa frequenter worden en in het zuiden van Europa zelfs minstens tien keer zo frequent. Het is van groot belang dat steden samenwerken met wetenschappers en gezondheidsdeskundigen om actieplannen uit te stippelen. De klimaatverandering treft nu al de bevolking, en dergelijke plannen kunnen levens redden.”

Sterk verband

“We ontdekten duidelijke en sterke verbanden tussen de recordhitte van juni en de door de mens veroorzaakte klimaatverandering”, zegt ook Geert Jan van Oldenborgh, onderzoeker aan het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). “Lokale temperatuurrecords tonen duidelijk een opwarmende trend, zelfs sneller dan de klimaatmodellen die de effecten van broeikasgassen simuleren.”

“Hete maanden zijn niet langer zeldzaam in ons huidige klimaat”, zegt Robert Vautard van het Laboratory of Climate and Environmental Sciences (LSCE). “Tegen het midden van deze eeuw zal dit soort hittegolven de norm worden in West-Europa, tenzij we onmiddellijke stappen nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen.”

take down
the paywall
steun ons nu!