“Dikke buis voor regering en liefst geen tweede zit”

De vakbonden geven de regering-Michel een dikke buis. “Een tweede zit is uitgesloten”, klinkt het.

dinsdag 4 juli 2017 14:34
Spread the love

Twee en een half jaar zit deze regering in het zadel. Dat betekent dat er nog twee jaar van besparingen zitten aan te komen. Vooral de komende begrotingsronde en de hervorming van de vennootschapsbelasting baart de vakbonden zorgen.

Eind juli zou de regering de knoop moeten doorgehakt hebben en de vakbonden gaven nu al een schot voor de boeg met een rapportuitreiking die druk bijgewoond werd door de pers.

Ministers die de voorbije jaren in het oog liepen met stevige besparingen kregen er stevig van langs. “Johan Van Overtveldt is ongeschikt als minister. Hij grossiert in het negeren van de problemen en geeft enkel cadeaus aan zijn patronale vrienden”, zei ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw.

Boerenbedrog

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block halveerde net nog het budget van de jeugdpsychiatrie. “Tekenend”, vond ACV-voorzitter Marc Leemans. “Deze regering toont geen compassie met wie het moeilijk heeft. Gewone mensen hebben namelijk een fysiek nadeel: ze hebben korte beentjes. En kunnen in tegenstelling tot de vermogenden met lange benen niet wegrennen.”

Leemans haalde ook uit naar de nieuwe taxshift die er zit aan te komen. “Die eerste was al boerenbedrog. Maar nu gaan de werkgevers een tweede keer een cadeau krijgen. Aanvankelijk ging de hervorming van de vennootschapsbelasting nog budgettair neutraal zijn. Wat al onzin is want die zou net moeten opbrengen want die is een vergiet met grote lekken. Maar nu horen we dat de hervorming iets mag kosten. Wie gaat dat betalen? Is het normaal dat je nu al meer fiscale voordelen krijgt voor een tweede woning dan voor een eerste?”

Kris Peeters kreeg als huiswerk mee om zijn calimerokostuum uit te trekken. “’Ik wil wel, maar ik kan niet’, zegt Peeters altijd. Maar ondertussen betekent competitiviteit maar één ding voor hem: lagere lonen”, zei Marie-Hélène Ska van het ACV.

ACLVB-voorzitter Mario Coppens herinnerde er nog eens aan dat België vorig jaar het enige land in Europa was waar de reële lonen daalden. “Open VLD juichte bij het invoeren van ‘car for cash’ (het zogenaamde mobiliteitsbudget, nvdr) dat er eindelijk meer vrijheid komt voor de werknemers. Waarom laten ze dan geen vrije loononderhandelingen toe en zitten we een heel strenge loonnorm?”

take down
the paywall
steun ons nu!