Foto: Vredesactie Antwerpen
Video, Nieuws, Politiek, België, Lokaal, Antwerpen - Vredesactie Antwerpen

Vredesactie Antwerpen: “Militairen op straat vanzelfsprekend?”

Op de Meir en aan het Centraal Station te Antwerpen deelden enkele activisten op zaterdag 1 juli 1.000 flyers uit. Publiekelijk trekken zij de vanzelfsprekendheid van de binnenlandse militaire ontplooiing in vraag. Dit is een eerste actie van Vredesactie Antwerpen, die desbetreffend een campagne is gestart.

maandag 3 juli 2017 14:56
Spread the love

De militairen vertoeven nu sinds 2,5 jaar in het Antwerpse straatbeeld. Voor vele burgers nog steeds geen vanzelfsprekendheid, ook niet voor de leden van de Antwerpse regiogroep van Vredesactie vzw. Verkleed in camouflagekleuren en met vraagtekens op het gezicht deelden ze vraagtekenpamfletten uit. Een zelftest op de flyer daagt uit tot kritische reflectie.

Op de flyer (zie afbeelding hierboven) word je geconfronteerd met de vragen: 

  • Wil ik mijn veiligheidsgevoel laten afhangen van soldaten die: niet opgeleid zijn, zoals politie, om in burgercontext te werken; patrouilleren met zware, geladen oorlogswapens; net het doelwit kunnen zijn van aanslagen?
  • Wil ik dat kinderen wennen aan militairen met zware wapens in onze straten, treinstations, metro, aan de zoo, scholen, supermarkten, parken, speeltuinen, …?
  • Wil ik dat soldaten preventief mensen moeten kunnen neerschieten op straat?
  • Wil ik een escalatie van angst? 

Vredesactie Antwerpen roept ook andere organisaties op tot actie om zo een diepgaander maatschappelijk en politiek debat betreffende militairen op straat uit te lokken.

Zo verliep de volledige actie:

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!