Filmpaal van de Antwerpse politie in Borgerhout
Peter Terryn

Opstootjes in Borgerhout: Ministerie van Agitatie lanceert affichecampagne

Naar aanleiding van de opstootjes in Borgerhout lanceert het Ministerie van Agitatie een informatiecampagne. Het Ministerie verspreidt in Borgerhout en Brussel enkele honderden affiches om de bewoners te informeren over hun rechten met betrekking tot het filmen van politieagenten in functie.

dinsdag 27 juni 2017 14:11
Spread the love

Bij het tumult van zondag 25 juni trachtte de politie een jongen van 13 jaar te arresteren omdat hij met zijn gsm de incidenten aan het filmen was.

De politie sommeerde de jongen te stoppen met filmen en zijn identiteitskaart te tonen. De jongeman liep weg maar kwam ten val. Hij werd door verschillende agenten op hardhandige wijze overmeesterd. De 13-jarige jongen is voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. Hij is niet gearresteerd.

Dat hij niet gearresteerd werd, is logisch: alle burgers hebben het recht om politiehandelingen te filmen zolang ze daarbij de politie niet hinderen en het portretrecht niet schenden.

Indien de politie problemen heeft met gefilmd materiaal, moet de politie klacht neerleggen bij de rechtbank. De politie heeft niet het recht eigenhandig het filmen te verbieden of te eisen dat gefilmd materiaal wordt verwijderd. Het vernietigen van bewijsmateriaal is een ernstige inbreuk.

Het Ministerie van Agitatie wil via de affiches niet alleen de buurtbewoners over hun rechten informeren maar tevens de hypocrisie aanklagen waarbij de politie zelf in Borgerhout zogenaamde filmpalen opzet die vanop afstand bediend kunnen worden. 

Deze telescopische palen, voorzien van spots en draaibaar in alle richtingen,kunnen de hele wijk in beeld brengen en de privacy van alle inwoners schaden. Ze kunnen ook in de huizen zelf filmen.

Deze Big Brother toestanden staan in schril contrast met de huiver en agressie van de politie wanneer ze zelf gefilmd worden.

Het Ministerie van Agitatie roept de bewoners op tot waakzaamheid en alertheid: hou uw camera klaar als u politie ziet. Ken uw rechten en bescherm uw vrijheden.

Om de campagne te financieren doet het Ministerie beroep op crowdfunding. Men kan de affiche natuurlijk ook zelf downloaden, printen en verspreiden.

Meer info: https://www.facebook.com/notes/peter-terryn/film-de-politie/10154818800867217/

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!