Breek het taboe op recreatief cannabisgebruik

Breek het taboe op recreatief cannabisgebruik

maandag 26 juni 2017 22:36
Spread the love
Op 2 mei 2017 kreeg ik de kans om in het Europees Parlement te komen spreken over het stigma rond recreatief cannabisgebruik. Dit waren mijn woorden, je kan het filmpje ook bekijken op You Tube:

Hallo iedereen. Mijn naam is Eef en ik werk als kok/instructeur ( met een vervangingscontract) in een sociaal restaurant.

Sinds 2013 schrijf ik over cannabis omdat ik het een heel interessant onderwerp vind. Er valt zoveel over te zeggen: de voordelen van het recreatieve gebruik, het medicinale en therapeutische luik, legalisatie wereldwijd, de politieke kant, …

Onlogisch

Vandaag zou ik willen praten in naam van duizenden cannabisconsumenten die zich net als ik afvragen waarom zij diegenen zijn waarop plots gejaagd wordt. Om een voorbeeld te geven: deze zomer zullen er weer meer controles plaatsvinden op festivals, net als vorig jaar, om mensen op te sporen die een joint durven op te steken.

Het is zo onlogisch als je er eens goed over nadenkt. Veel mensen zullen de neiging hebben om meer te gaan drinken als ze niet kunnen blowen maar alcohol is wel 114 keer dodelijker! Totaal onlogisch dus.

En over dodelijke substanties gesproken: Het meest dodelijke aan een joint is de tabak die men erbij doet. Elk jaar sterven er 6 miljoen mensen aan de gevolgen van tabak roken. Cannabis heeft 0 doden op de teller staan. Dus ja, ik begrijp al dit gedoe niet.

 Waarom moeten mensen zoals ik zich schamen voor het feit dat we ervan houden om cannabis te consumeren? Mensen zoals ik die een job hebben, hobby’s, kinderen, familie, rekeningen betalen, … Voor velen onder ons is het een alternatief voor alcohol en medicatie.

Vaporizer

Ik rook geen cannabis maar ik stop het in een vaporizer. Op die manier raken mijn longen niet beschadigd en beleef ik een veel zuiverdere ervaring. Ik vaporiseer omdat het mij helpt te ontspannen, het vermindert stress waardoor ik me gelukkiger voel, beter eet en beter slaap. Wanneer andere mensen een pilletje nemen, neem ik mijn vaporizer.

Het heeft me ook geholpen om van de tabak af te raken. Ik heb jaren gerookt en wou er echt van af. Het lukte me met hulp van een cannabisvaporizer. Het innemen van cannabisolie heeft me toen ook enorm geholpen. Ik heb het zelf leren maken op een veilige manier.

Veel cannabisconsumenten zijn succesvolle mensen maar er zijn er nog maar weinig die uit de kast durven te komen. Een tijdje terug mocht ik een bekende man uit de comedywereld interviewen maar op de dag van het gesprek krabbelde hij terug. Zijn manager vond het niet opportuun, was zijn excuus.

Schizofrenie

De reden waarom mensen zo veel moeite hebben om voor hun cannabisgebruik uit te komen daar hoef je niet ver naar te zoeken: Al jaren herhalen politiekers de mantra dat cannabis schizofrenie zou veroorzaken. Ook al sloten Harvard-wetenschappers dit in 2013 uit, toch blijven politiekers de boodschap herhalen.

Wetenschappers ontdekten dat cannabis met een hoog THC-gehalte een trigger kan zijn voor psychoses, maar niet meer dan eenzaamheid, medicatie, stress en alcohol ook triggers zijn. Maar, zeiden de wetenschappers, cannabis met een hoog CBD-gehalte kan net het omgekeerde doen, je zou kunnen zeggen dat het anti-psychotisch werkt.

Het is heel erg belangrijk dat mensen die psychosegevoelig zijn cannabis met een hoog CBD- gehalte kunnen roken wanneer zij zin hebben in cannabis, zodat ze geen THC-rijke cannabis hoeven te roken. Want dat kan een psychose juist erger maken!

THC-CBD

Dat horen we ook van de Nederlandse verslavingskliniek Jellinek. Ze schrijven op hun website dat mensen met een psychiatrische aandoening vaak terug naar cannabis grijpen omdat het soms ook een positief effect heeft op een psychotische episode. Dat komt door CBD-rijke soorten.

Als politiekers dus graag mensen met een psychiatrische aandoening willen helpen en als ze willen dat er minder mensen met een psychiatrische aandoening bijkomen dan zorgen ze er maar beter voor dat cannabis geregulariseerd wordt! Zo kunnen mensen die ernaar op zoek zijn cannabis kopen met een hoog CBD gehalte. THC mag er natuurlijk ook in zitten maar dan wel in een goeie verhouding. Men kan het dan kopen in officiële verkooppunten, zich aansluiten bij een lokale cannabis social club of de planten zelf kweken.

De reden waarom ik graag mee wil helpen om het taboe op recreatief gebruik van cannabis te doorbreken is omdat het stigma er volgens mij voor zorgt dat medicinaal gebruik en wetenschappelijk onderzoek ernaar, geblokkeerd wordt.

Mijn zus heeft kanker en ziet er op bepaalde momenten erg van af. Ze gebruikt cannabisolie om de pijn te stillen (ondertussen samen met morfine) en opkomende misselijkheid te verminderen. We zouden moeten stoppen met het demoniseren van de cannabisplant want het is heel belangrijk voor een grote groep lijdende mensen dat ze uit de illegaliteit wordt gehaald!

Bedankt voor uw aandacht!

 

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!