50.000 mensen hand in hand van Tihange tot Aken voor sluiting kerncentrales
Fotoverslag, Nieuws, Europa, Milieu, Politiek -

50.000 mensen hand in hand van Tihange tot Aken voor sluiting kerncentrales

Meer dan 50.000 mensen hebben zich zondag 25 juni 2017 aangesloten bij de mensenketting van Tihange over Luik en Maastricht tot in Aken. Zo streden ze tegen de verdere uitbating van de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. Deze actie is georganiseerd vanuit een samenwerkingsverband tussen Belgische, Nederlandse en Duitse burgerinitiatieven. Op de meeste deeltrajecten van de mensenketting stond er een bonte mengeling van deelnemers uit de drie landen opgesteld.

maandag 26 juni 2017 14:34
Spread the loveFoto: Facebook – Stop Tihange

“Een paar weken geleden had ik dit nauwelijks voor mogelijk gehouden”, aldus Jörg Schekkeberg van de Duitse organisatie Aachener Aktionsbündnis gegen Atomenergie, een van de initiatiefnemers van de mensenketting. “Burgers uit verschillende Europese landen hebben een onmiskenbaar signaal gestuurd naar – operator – Engie Electrabel en de Belgische regering. De onverantwoordelijke werking van de twee reactoren Tihange 2 en Doel 3 moet onmiddellijk gestopt worden.”

Marc Alexander, woordvoerder langs de Nederlandstalige kant van de Belgische mensenketting-organisatoren: “Dit is één van de grootste – zo niet de grootste – antinucleaire protesten ooit in België. En dan nog wel met een internationale mensenketting tegen de scheurtjesreactoren Tihange 2 en Doel 3, waarbij mensen van verschillende nationaliteiten en regio’s elkaar de hand reiken. Vanaf 14u45 tonen ze in het hart van Europa hun verzet.”

De reactordrukvaten van deze kerncentrales zijn beschadigd met duizenden scheurtjes, de zogenoemde waterstofvlokken. De veiligheid van de reactoren kan niet worden gedetecteerd door de onderliggende technieken. Ondanks deze onzekerheid keurde het FANC de heropening van de kerncentrale goed.

Niet alleen de Belgische autoriteiten moeten nu handelen. Aldus Marc Alexander, een van de bezielers in Vlaanderen van de mensenketting. De brandstof voor de twee reactoren komt uit Duitsland. Een sluiting van Tihange 2 en Doel 3 leunt daarom aan bij de eis om ook de fabrieken voor de productie van kernbrandstof in Gronau en Lingen in Duitsland te sluiten. “Het is dubbelzinnig dat Duitsland terecht een kernuitstap doorvoert, maar tegelijkertijd de gevaarlijke reactoren van Tihange 2 en Doel 3 van brandstof blijft voorzien”, vervolgt Marc Alexander. 

Verder eisen ze versnelde investeringen in hernieuwbare energie, en een sociaal rechtvaardige overgang van kernenergie naar hernieuwbare energie, waarbinnen de werknemers van de te sluiten fabrieken een nieuwe job kunnen vinden.Foto: Facebook – Stop Tihange

take down
the paywall
steun ons nu!