Respect voor religieuze diversiteit in Rojava

Respect voor religieuze diversiteit in Rojava

woensdag 21 juni 2017 17:55
Spread the love
Deze ochtend heb ik een ontmoeting met Mohamed Rashid Kherzany, de leider van de moslimgemeenschap in Cezire, Rojava (Noord-Syrië). Hij spreekt zich fel uit tegen het extremisme. Hij vertelt me hoe er in de regio wordt gewerkt aan de goede verstandhouding tussen de verschillende religieuze gemeenschappen. “We zijn sterker en talrijker dan de religieuze fanatici”, aldus Kherzany. Hij reist de regio af om initiatieven te nemen of ondersteunen die de mensen dichter bij elkaar brengt. Als er weet is van extremistische imams die intolerantie prediken worden ze de laan uitgestuurd.

We bezochten een centrum waar ik mensen ontmoet uit de verschillende religieuze gemeenschappen. Om de twee weken organiseren ze ontmoetingen tussen moslims, christenen (orthodox, katholiek en protestants, samen 20-30% van de bevolking) en jezidi’s. Ze plannen in de nabije toekomst ook grote bijeenkomsten met de gemeenschappen van de verschillende religieuze groepen. In de vergaderzaal hangt het vol met foto’s van verschillende religieuze leiders, plaatsen en symbolen. Zij steunen de inspanningen van het autonome bestuur in de drie kantons om te werken aan een tolerante samenleving en vice versa.

In het onderwijs zijn de aparte religieuze vakken vervangen door een verplicht vak waar de leerlingen kennismaken met de verschillende belangrijkste religies die de wereld rijk is. Dat lijkt me iets waar we van kunnen leren. Vrije netten mogen hun eigen onderwijssysteem opzetten op voorwaarde dat ze aan een aantal basisvoorwaarden voldoen: 1. respect voor de culturele en sociale diversiteit 2. zich opstellen tegen extremistische terreur en genocide 3. respect voor mensenrechten 4. respect voor een democratische cultuur.

Ik reis gedurende tien dagen door Rojava, Noord-Syrië. U kan me volgen op mijn Facebookpagina, De Wereld Morgen of voor achtergrondstukken op de website van Vrede vzw

take down
the paywall
steun ons nu!