(UNEP/Christophe Launay/Race for Water 2015)

Plasticvervuiling Antarctica veel erger dan gedacht

De concentratie aan microplastics die zich ophopen in het Zuidpoolgebied is veel hoger dan gedacht. Vergeleken met andere gebieden is Antarctica nog relatief ongerept, maar onderzoekers van de Universiteit van Hull en het British Antarctic Survey (BAS) melden dat de concentratie aan microplastic er toch vijf keer hoger is dan eerder werd ingeschat.

dinsdag 20 juni 2017 17:31
Spread the love

 

Een aantal Britse wetenschappers deden hun onderzoek in de de omgeving van de Peruviaanse basis op King George Island. Ze vermoeden dat plasticdeeltjes de westenwinddrift hebben gepasseerd. Dit es een zeestroming die altijd werd beschouwd als praktisch ondoordringbaar.

“Antarctica wordt nog gezien als een zeer geïsoleerde, maagdelijke wildernis”, zegt Catherine Waller, hoofdauteur van de studie. “Het ecosysteem is er echter zeer kwetsbaar. Walvissen, zeehonden en pinguïns zijn voor hun voedsel afhankelijk van krill en ander zoöplankton. We weten uit andere studies dat kleine dieren deze deeltjes binnenkrijgen, maar we weten niet precies welk effect dit heeft op deze dieren of de grotere roofdieren.” 

take down
the paywall
steun ons nu!