Foto: Amnesty International Vlaanderen
Nieuws, Wereld, Europa, Samenleving, Politiek, België, Brussel -

Belgische Amnesty-voorzitters laten zich in de boeien slaan

Aan de Turkse ambassade in Brussel hebben de voorzitters van Amnesty Vlaanderen en Amnesty Belgique francophone zich in de boeien laten slaan. Enkele voormalige voorzitters hebben zich bij hen aangesloten. Zo voert Amnesty International wereldwijd actie voor de vrijlating van Taner Kiliç, de voorzitter van Amnesty Turkije.

donderdag 15 juni 2017 15:09
Spread the love

Taner Kiliç is het jongste slachtoffer van de zuiveringsoperatie van de Turkse regering. Taner werd op dinsdag 6 juni in Izmir samen met 22 andere advocaten gearresteerd. Op vrijdag 9 juni werd hij officieel in beschuldiging gesteld van lidmaatschap van de “Fethullah Gülen Terrorist Organisation” en in voorhechtenis genomen in afwachting van zijn proces. Amnesty International vraagt zijn onmiddellijke vrijlating.

“Taner Kiliç is reeds jarenlang een vurige en gewaardeerde mensenrechtenverdediger. De aanklacht tegen hem slaat nergens op. Zijn detentie bewijst nogmaals hoe ver de Turkse autoriteiten willen gaan om mensen de mond te snoeren die als tegenstanders of critici worden beschouwd,” zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.Foto: Amnesty International Vlaanderen

De detentie van Taner Kiliç is een kaakslag voor gerechtigheid. Het enige element dat de autoriteiten aandragen om Taner Kiliç in verband te brengen met de Gülen-beweging is het feit dat de app Bylock zou gevonden zijn op zijn telefoon in augustus 2014. Bylock is een app om veilig berichten te versturen. Volgens de autoriteiten wordt die gebruikt door leden van de zogenoemde “Fethullahist Terrorist Organization”.

Er is geen bewijs aangedragen om deze beschuldiging te onderbouwen. Taner Kiliç ontkent ooit Bylock te hebben gedownload. Hij had er zelfs nooit over gehoord totdat er over werd bericht in het kader van de recente golf van arrestaties en vervolgingen in Turkije. Taner Kiliç is noch een supporter, noch een volgeling van de Fethullah Gülen beweging en heeft zich zelfs al kritisch uitgelaten over de rol van die beweging in Turkije.Foto: Amnesty International Vlaanderen

Taner Kiliç is al bestuurslid van Amnesty International in Turkije sinds 2002. Sinds 2014 is hij voorzitter van het bestuur. De aanhouding van Taner Kiliç is internationaal reeds breed veroordeeld, onder meer door het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS, door de EU, door de Duitse mensenrechtencommissaris, door de Deense minister van Buitenlandse Zaken, en door een brede waaier aan mensenrechtenorganisaties in en buiten Turkije.

take down
the paywall
steun ons nu!